ČSSD kritizuje Topolánka kvůli výletu do Innsbrucku

Praha/Vídeň - Premiér Mirek Topolánek čelí kritice ČSSD i médií za to, že kvůli němu musel vládní airbus při cestě z Bulharska udělat mezipřistání v Innsbrucku. Podle Úřadu vlády ČR airbus v letovisku přistál kvůli jednáním s českým velvyslancem ve Vídni Janem Koukalem. Kritici ale Topolánkovi vyčítají, že zneužil služeb vládního airbusu, aby si přes víkend mohl zalyžovat. O premiérově zastávce v alpském letovisku informoval časopis Týden. Mezipřistání v Rakousku mohlo podle časopisu prodražit vládní let až o 150.000 korun.

ČSSD považuje Topolánkovu cestu za důkaz sílící arogance vládních politiků. Sociální demokraté dnes premiéra vyzvali, aby se veřejnosti omluvil a zaplatil náklady, které mezipřistáním vznikly. Cílem „výletu“ podle nich bylo lyžování s Markem Dalíkem. „Pokud tak neučiní, vystavuje se podezření ze spáchání trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku,“ uvedla dnes v prohlášení sociální demokracie.

Nejsilnější opoziční strana chce navíc věc nechat přezkoumat kontrolním výborem sněmovny. Na let do Innsbrucku se její poslanci zeptají i při pravidelných interpelacích.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath si dal předložit dokument, schvalující premiérovu cestu. Hovoří se v něm pouze o návštěvě Bulharska a programu premiéra v této zemi, o zastávce v Innsbrucku nebo o jednání v Rakousku tam podle Ratha není ani slovo. Je to „v podstatě zcizení“ několika set tisíc korun, dodal.

Podle dostupných informací vládní letadlo muselo kvůli Topolánkovi změnit trasu už několikrát. Například při nedávné návštěvě Francie prý vládní speciál neletěl rovnou do Paříže, ale do italské Boloně, kde teprve premiér přistoupil. Oklikou přes Innsbruck se Topolánek vracel i z dubnové návštěvy Švédska.

Koukal dnes ČTK řekl, že s premiérem jednal o důležitých tématech. „Stál jsem o to, abychom se setkali a tyto body projednali,“ uvedl Koukal. V Innsbrucku podle něj mluvili především o přípravě nadcházející Topolánkovy návštěvy v Rakousku, která by se měla uskutečnit někdy na přelomu roku, možná ještě před Vánoci.

Podle Koukala zastupitelský úřad ve Vídni o přeletu premiérova letadla nad rakouským územím věděl dlouho dopředu. „Mně úřad vlády nabídl setkání v Innsbrucku, a protože jsem o ně stál, vypravil jsem se tam i ve značně nepříznivém počasí. O programu předsedy vlády a plánech jeho cest rozhoduje Úřad vlády ČR a otázku, proč bylo mezipřistání v Innsbrucku, je třeba položit právě úřadu vlády,“ řekl Koukal.

Podle Týdne se mluvčí vlády Jana Bartošová zastávku v Innsbrucku původně zdráhala potvrdit s tím, že z bezpečnostních důvodů nelze poskytovat informace o pohybu vládního letadla. Poté ovšem sdělila, že důvodem přistání byla schůzka s Koukalem.