Julínek se s lidovci o reformě zdravotnictví dohodl jen částečně

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek se sešel během odpoledne ve sněmovně s lidovci, důvodem je blížící se projednávání reformních zákonů ve vládě. Lidovci požadují, aby jim ministr co nejrychleji předložil detaily, jak chce přeměnit zdravotní pojišťovny na akciové společnosti a také jak se z fakultních nemocnic stanou univerzitní. Dále žádají určité pojistky, že pojišťovny a nemocnice nebudou privatizovány. Ministr po jednání řekl, že požadavky požaduje za přijatelné a splnitelné.

KDU-ČSL: S privatizací nemocnic a pojišťoven nesouhlasíme

Lidovci se obávají toho, že reforma by mohla otevřít cestu k privatizaci
univerzitních nemocnic a odvádění části veřejných prostředků ze zdravotnictví. Náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr nedávno uvedl, že převod nemocnic neznamená privatizaci, lidovecké obavy tím ale zcela nerozptýlil.

Také Julínek zopakoval, že univerzitní nemocnice by měly případný zisk investovat do zdravotnictví či do vědeckých a vzdělávacích
projektů. Pokud jde o zdravotní pojišťovny, podle ministra by musely splnit v první řadě všechny povinnosti ke klientům: „Teprve pak mohou dostat ten malý díl odměny,“ vysvětluje Julínek.

Předseda lidoveckých poslanců Pavel Severa ale prohlásil, že i po dnešku zůstávají některé nejasnosti. „Pokud by pan ministr nedodal transformační zákon, tak se nepohneme z místa, nicméně tady je dobrá vůle z obou stran hledat řešení, nikoli si navzájem dávat nesplnitelné podmínky,“ poznamenal.

Lidovci Julínek chce od kritiků podporu pro sedm reformních zákonů

O takzvaných sedmi zákonech, které mají podle Julínka reformovat české zdravotnictví, by vláda měla diskutovat již v pondělí. Legislativní rada vlády už je s připomínkami podpořila. Julínek chce získat podporou zákonodárců, proto si postupně domluvil setkání s kritiky reforem, aby s nimi mohl mluvit o postojích ke zdravotnické problematice. 20. března by se měl sejít s poslanci a senátory KSČM, schůzku nabídl i sociálním demokratům.

Obdobné setkání mezi zástupci KDU-ČSL a resortu zdravotnictví proběhla i pár dní před středeční koaliční schůzkou, kde se strany dohodly na ustavení speciální komise, která má posuzovat systém poplatků ve zdravotnictví.

Vydáno pod