Langer: Záchranáři zvládli havárii na dálnici D1 excelentně

Jihlava - Pravděpodobně největší hromadnou nehodu v České republice, při které dnes havarovalo více než sto aut na dálnici D1, zvládli záchranáři podle ministra vnitra Ivana Langera excelentně. "Považuji za důležité, že jednotlivé složky integrovaného záchranného systému fungovaly naprosto skvěle, jak hasiči, tak záchranáři, tak policisté," uvedl Langer po jednání na krizovém štábu v sídle krajských hasičů v Jihlavě.

Podle ministra vnitra se v první fázi podařilo velmi rychle odvézt zraněné, odklonit dopravu na dálnici a posléze ve spolupráci s policií rychle a úspěšně odklízet z dálnice havarovaná osobní auta. „Kamiony na ní zůstávaly stát, takže se zcela neucpaly okresní komunikace, což bylo klíčové,“ míní Langer, který by si přál, aby se dnešní hromadná havárie stala varováním pro všechny. „Na jedné straně je téměř zázrak, že v té jedné z hromadných nehod nebyl nikdo smrtelně zraněn a že je v uvozovkách “jen„ šest lidí těžce zraněných. To, co jsme tam ale viděli, bylo peklo,“ uvedl.

Na otázku, zda hromadná nehoda pohne se systémovými, technickými řešeními na dálnici D1, aby se podobné havárie nestávaly, ministr odpověděl, že řešení je v každém z nás. „V tom, abychom si uvědomili, jestli doopravdy stojí za to tak spěchat a nekoukat se na to, za jaké situace řídím auto. Řešení je v tom, že si uvědomíme, že nemáme za volantem odpovědnost jen za sebe, ale i za druhé, které můžeme zranit,“ řekl Langer, který za jedno ze základních řešení situace na D1 stále považuje vybudování páteřní dálnice na severu. „Propojením Hradce Králové s Mohelnicí se může významně ulehčit také D1,“ uzavřel.