Bývalý starosta Opatovic nad Labem chce zabránit dostavbě silnice přes jeho obec

Hradec Králové - Důchodce a bývalý starosta Opatovic nad Labem Jan Tikal se snaží zabránit výstavbě krátkého úseku čtyřproudé silnice mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Koupil kvůli tomu i pozemek, který leží na trase plánované výstavby. Podle současného opatovického starosty je dostavba tři a půl kilometru dlouhého úseku nutností.

„Navrhnul jsem, že pokud bude v tomto úseku jezdit víc jak 25 000 vozidel denně, tak dám ten pozemek zadarmo,“ říká Josef Tikal a dodává, že podle jeho názoru nebude přes úsek jezdit víc, než 20 000 aut, které místem projíždí v současné době. Tím pádem bude nová silnice po dokončení okolních rychlostních přivaděčů zbytečná.
 
Současný starosta Opatovic nad Labem Pavel Kohout (ods) ovšem tvrdí, že bez nedostavěného úseku přes obec nebude kapacita silnice I/35 dostačující. „Až se dostaví silnice mezi Sedlicemi a Opatovicemi, tak se ukáže, jak je ta stavba potřebná,“ předkládá svůj postoj.
 
Ředitelství silnic a dálnic chce stavbu za miliardu korun zahájit co nejdříve. Na vyvlastňovací úřad Magistrátu města Pardubice už podalo návrh na vyvlastnění pozemku bývalého starosty. Spory tak možná skončí až u soudu. „Mohlo dojít ke zneužití informací v obchodním styku, protože pan Tikal byl v minulosti starostou obce a o záměrech na stavbu silnice věděl,“ dodává k okolnostem sporu Pavel Kohout.
 
Pokud půjde případ k soudu, je možné, že spor o dostavbu krátkého úseku silnice se potáhne i několik let. Podobné problémy provázejí i výstavbu nedaleké dálnice D11. Dohady o výměně, nebo výkupu soukromých pozemků s místní farmářkou trvají už patnáct let.