Řešení dopravní situace v Plzni je stále v nedohlednu

Plzeň - Spor o dopravní průtah čtvrtí Roudná v Plzni trvá už sedm let. Zahájení stavby blokují občanská sdružení, která nesouhlasí s vysídlováním obyvatel a demolicemi jejich domů. Podle magistrátu tak drží v šachu desetitisíce lidí z větších čtvrtí, kteří musí při cestách do centra Plzně stát v kolonách. Spor má rozhodnout organizace EIA, která bude posuzovat vliv stavby na životní prostředí.

Radnice představila už několikátou variantu průtahu Roudné. Podle místních obyvatel je ale stejně nevyhovující jako ty předchozí. „Znamenalo by to nucené vysidlování starousedlíků, zábory pozemků, vyvlastňování a negativní dopad na životní prostředí,“ tvrdí Pavel Denk ze sdružení za zachování Roudné.
 
Podle náměstka plzeňského primátora Petra Rundy (ods) je ovšem nutné myslet na ostatní obyvatele Plzně. „Vždycky je to tak, že se všem lidem ne zavděčíte, vždycky půjde přes něčí pozemek. Záleží jen na celkovém významu stavby,“ dodává.
 
Letitý spor má nakonec rozhodnout EIA, která posoudí, jestli obchvat Roudné životnímu prostředí uškodí nebo ne. Město věří ve smysluplnost svého projektu, i tomu, že výsledek řízení bude v jeho prospěch. „Každý vidí, jak těžko se řidiči dostávají do centra,“ komentuje současnou situaci ve městě jeho primátor Pavel Rodl (ods).
 
Odpůrci obchvatu Roudné namítají, že si za problémy s přetíženou dopravou může město samo. A vše by vyřešila výstavba okružní komunikace. S touto variantou ale radnice alespoň prozatím nepočítá.

Vydáno pod