Rychetský zvažoval rezignaci, obává se politizace soudu

Praha - Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v posledních měsících zvažoval, zda nemá rezignovat. Situace u soudu se prý nedávno zhoršila právě v souvislosti s rokováním o sledovaných případech, jimž politici přisuzují ideologický rozměr. "Právě v těch posledních měsících jsem skutečně uvažoval o tom, zda mám dál působit na soudu," přiznal Rychetský v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce.

Politizaci případů, o nichž soud rozhoduje, se Ústavní soud brání odbornou argumentací. Soudci Ústavního soudu se musejí bránit ideologizaci soudních rozhodnutí.

Podle Rychetského sice politika na Ústavní soud nepatří, nicméně i mezi patnáctku soudců někdy dolehnou ozvěny stranických sporů v parlamentu. „Soud se nevyhnul tomu, že k němu dolehly ty neutěšené poměry na politické scéně. Politická scéna zcela opustila princip dialogu a věcné výměny názorů, je ovládána principem konfrontace a nepřátelství,“ dodal Rychetský.

Nejednotnost soudu se projevuje stále častějším vydáváním takzvaných odlišných stanovisek. Sepisují je soudci, které při jednání přehlasovala většina jejich kolegů, a chtějí nastínit svůj menšinový postoj. Obdobná situace nastala například při rozhodování o návrhu na zrušení zákona, na jehož základě vznikl Ústav pro studium totalitních režimů, a o reformě veřejných financí.
 
Podle Rychetského je nemilé, když soud ve sledované kauze rozhodne jen těsnou většinou, například v poměru osmi soudců ku sedmi. Nález je pak prý méně přesvědčivý.