Letos v březnu na silnicích zemřelo méně lidí než loni

Praha - V březnu zemřelo na českých silnicích o čtvrtinu méně lidí než ve stejném měsíci loňského roku. Podle předběžných statistik policejního prezidia si nehody vyžádaly celkem 60 obětí, což je nejméně za uplynulé tři roky. V letošním roce také poklesl jak celkový počet březnových nehod, tak i počet všech nehod za první čtvrtletí.

Počet březnových obětí se oproti loňskému roku výrazně snížil - tehdy jich bylo 80. V roce 2006 v březnu při nehodách zemřelo 67 lidí, o rok dříve 65 lidí. Loni policisté za březen zaznamenali téměř 14 270 nehod, letos to bylo zatím o téměř 1000 méně.

Příznivě vyznívá i celková statistika za první čtvrtletí letošního roku.
Zatímco v roce 2007 při téměř 40 000 nehodách zahynulo na silnicích 209 lidí, letos policisté evidují přes 37 600 havárií a 177 mrtvých. Mírně se ale zvýšil počet neukázněných řidičů, kteří se před jízdou napili alkoholu. Loni to bylo přibližně 1460 osob, letos o 148 více.

Zatím nejtragičtějším dnem na silnicích byla letos středa 13. února, kdy
zemřelo 10 lidí - z toho osm osob při jediné havárii u Panenského Týnce na Lounsku. Loni vedli policisté nejtragičtější statistiku u 3. června. Tehdy zahynulo devět osob.

Stejně jako v jiných obdobích zůstávají nejčastějšími příčinami nehod
především nesprávný způsob jízdy, nedání přednosti a nepřiměřená rychlost.

Bezpečnost na silnicích má zvýšit nová vládní koncepce s názvem Dopravní čtyřlístek. Hlavní pilíře koncepce tvoří srozumitelný zákon, kvalitní silnice, efektivní práce policie a účinná prevence včetně využití emotivní kampaně. Bezpečnější dopravu mají zajistit také elektronické viněty, které zřejmě od ledna 2009 nahradí dálniční známky pro osobní automobily. Díky nim má být možné lépe sledovat a řídit dopravní toky na dálnicích.