Odbory chystají proti reformám mediální kampaň

Praha - Odbory plánují na protest proti vládním reformám mediální kampaň, která by měla být určena jak jejich členům, tak i veřejnosti. "Kampaň bude a rozhodně nebude malá. Bude se týkat veřejnosti. Bude se týkat samozřejmě i našich členů. Další kroky rozhodnuty nejsou, ale těch variant je hodně," uvedl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Způsob vyjádření nespokojenosti chtějí odbory rozhodnout na základě ankety. Sedmi tisícům odborových organizací rozeslala dotazníky. Ze čtyř stovek těch, které zatím přišly zpět vyplněné, vyplynulo, že 80 procent organizací je nakloněno demonstraci, 90 procent pak souhlasí se stávkou.

ČMKOS vstoupila už kvůli dopadům reformy a dalším plánovaným změnám na začátku března do stávkové pohotovosti. Nesouhlasí s penzijní ani zdravotnickou reformou. Vztahy s vládou se poměrně vyostřily po pátečním zasedání tripartity, které skončilo kvůli chování premiéra Mirka Topolánka předčasným odchodem odborářů.

Proti reformě odboráři už protestovali loni v červnu na Václavském náměstí. Protestu se jich účastnilo přibližně 30 tisíc.

Vydáno pod