Jeneč, Hostivice a Pavlov se možná zbaví kolon aut již letos

Praha - Obce Hostivice, Jeneč nebo Pavlov, kterými denně projíždějí tisíce aut, si možná brzy oddechnou. Stavba zhruba desetikilometrového úseku rychlostní silnice R6 od pražského okruhu do Pavlova na Kladensku by se měla uspíšit. Původně měly být práce hotovy až v roce 2010, nyní to ale vypadá, že se je podaří dokončit s dvouletým předstihem, uvedl Roman Kozák z Ředitelství silnic a dálnic.

„Smlouva je podepsaná do roku 2010, ale vzhledem k tomu, že se našly peníze navíc, tak se Ředitelství silnic a dálnic domluvilo se zhotovitelem, že se vše uspíší,“ uvedl. Důvodem je zejména kritická dopravní situace v obcích v okolí stavby. Po zprůjezdnění úseku by se jim mělo od dopravních kolapsů ulevit.

„Denně tudy projede přes 20 000 vozidel, některé odhady hovoří dokonce o 25 000 aut. Přejít přes silnici je dost nebezpečné,“ popsala situaci v obci hostivická místostarostka Milena Kratochvílová. Letošní zprovoznění úseku by místní určitě potěšilo, přestože přímé napojení obce by se zřejmě ještě nestihlo. „Odklonily by se alespoň kamiony,“ podotkla Kratochvílová.

Celá stavba začala v roce 2005 a má stát až tři miliardy korun. „Průběh prací vypadá na to, že by se to ke konci roku mohlo zprovoznit. Pokud nenastanou nějaké nenadálé situace,“ poznamenal Kozák.

Ředitelství silnic a dálnic podle něj nejdříve odhadovalo, že by do konce roku mohly být v provozu dva pruhy z Prahy do Jenče a dál čtyři, nyní je ale v odhadech optimističtější. „Možná se to nakonec stihne celé,“ připustil Kozák.

Otevření úseku v letošním roce je podle mluvčího Středočeského kraje Martina Kupky příznivou zprávou. Připomněl, že hejtmanství již v době zahájení projektu upozorňovalo na hrozící dopravní komplikace a usilovalo o dřívější dokončení stavby. „Měli jsme velké výhrady proti tomu, že se stavba měla realizovat až do konce roku 2010,“ uvedl Kupka.

V úseku od Jenče do Pavlova je v současnosti již hotový povrch. Hlavní práce nyní probíhají v napojení na mimoúrovňovou křižovatku Řepy, kde se buduje přemostění.