Mezi Moskvou a Petrohradem vykolejil vlak, nejméně 60 zraněných

Moskva - Na 60 zraněných si vyžádala železniční nehoda na západě Ruska. Rychlík Něvskij Express vykolejil na trati mezi Moskvou a Petrohradem. Podle mluvčí ruských drah nehodu způsobila podomácku vyrobená bomba. Ruské úřady už zahájily vyšetřování pro podezření z teroristického útoku.

Nejméně 9 vagónů při nehodě vykolejilo a několik z nich se dokonce převrátilo na bok. K neštěstí došlo asi 500 kilometrů severně od Moskvy, krátce po půl desáté večer místního času. Rychlík směřující do Petrohradu právě přejel most přes místní silnici.

Zatím není jasné, zda mezi zraněnými jsou i cizinci. „Příčinou neštěstí, jak potvrdily odpovědné orgány, bylo přerušení železniční tratě podomácku vyrobeným výbušným zařízením,“ řekla mluvčí ruské železnice. Její slova potvrdili agentuře ITAR-TASS i lidé z prokuratury s tím, že typ a sílu výbušniny musí teprve určit experti.

Vlak Něvskij Express mířící z Moskvy do Petrohradu vykolejil v pondělí večer v blízkosti Novgorodu. Podle dostupné bilance bylo zraněno nejméně 60 lidí, 25 z nich je nyní hospitalizováno, stav tří pasažérů je vážný. Do tohoto spoje bylo prodáno 231 lístků a ve vlaku bylo i dvacet členů železničního personálu.

„Slyšeli jsme dvě exploze a pak začal vlak najednou brzdit,“ řekl jeden z průvodčích, který si nepřál být jmenován. „Vlak se začal třást. Vypukla panika. Rozbili jsme okna a pomáhali lidem ven. Největší škody byly v restauračním voze, tam taky bylo nejvíc zraněných,“ dodal. Trať mezi Moskvou a Petrohradem patří v Rusku k nejvytíženějším.