Explozi, která vykolejila ruský vlak, způsobila bomba

Moskva - Příčinou exploze, která v pondělí způsobila vykolejení vlaku mířícího z Moskvy do Petrohradu, byla podomácku vyrobená bomba. Oznámila to dnes mluvčí ruských drah. Představitelé ruské prokuratury ráno uvedli, že případ se vyšetřuje jako teroristický čin. Zatím není jasné, zda jsou mezi zraněnými i cizinci. Podle Hynka Pejchy z českého velvyslanectví v Moskvě nicméně ve vlaku podle dostupných informací necestovali čeští občané. Policisté prý večer zahájili pátrání po dvou podezřelých.

„Příčinou neštěstí bylo přerušení železniční tratě podomácku vyrobeným výbušným zařízením,“ řekla mluvčí ruské železnice. Její slova potvrdili agentuře ITAR-TASS i zástupci prokuratury. Typ výbušniny musí podle nich teprve určit experti. Její sílu už ale úřady odhadly na zhruba dva kilogramy klasické trhaviny. Podle ruského ministerstva vnitra byla nálož odpálena na dálku.

Pondělní útok na vlak je spolu s komplikovanou situací na Severním Kavkaze důkazem toho, že boj s terorismem v Rusku nekončí, soudí šéf ruské tajné služby FSB Nikolaj Patrušev. Prohlásil to dnes na jednání ruského Národního antiteroristického výboru. Dodal, že úroveň teroristického nebezpečí se v Rusku loni a letos sice snížila, s blížícími se prosincovými parlamentními volbami však prý nebezpečí opět vzrůstá.

Vlak Něvskij Express mířící z Moskvy do Petrohradu vykolejil v pondělí večer poblíž Novgorodu. Podle dostupné bilance bylo zraněno nejméně 60 lidí; 25 z nich je nyní hospitalizováno a stav tří pasažérů je vážný. Do spoje bylo prodáno 231 lístků a ve vlaku bylo i 20 členů železničního personálu.

Podle některých svědků předcházely incidentu dokonce dvě exploze, důkazy na místě však svědčily jen o jednom výbuchu. Vlak, jedoucí rychlostí přes 130 kilometrů v hodině, vykolejil těsně poté, co přejel most přes silnici. Na dálku odpálená výbušnina ale vybuchla pod lokomotivou ještě před mostem v místě, kde pod kolejemi zůstal asi dvoumetrový kráter.

Vyšetřovatelé tam našli pozůstatky drátů, s jejichž pomocí byla výbušnina na dálku odpálena. Vysoká rychlost vlaku a chladnokrevnost strojvůdce prý ale způsobily, že souprava nevykolejila přímo na mostě, kde by byly důsledky neštěstí zřejmě daleko větší, ale až za ním.

Policisté obcházejí vesnice v okolí incidentu a hledají očité svědky, řekl novinářům Georgij Fomenko z ministerstva vnitra. Na základě informací svědků vznikly fotografické podobizny dvou podezřelých, po nichž nyní pátrají příslušné orgány, oznámila večer agentura RIA Novosti. Její informaci však podle agentury ITAR-TASS odmítla potvrdit mluvčí dopravní prokuratury ruského Severozápadního okruhu.