ČSA pronajaly letoun Airbus A310 do Indie na další rok

Praha - České aerolinie ponechají letoun Airbus A310 v Indii dalších 12 měsíců. Letadlo létá pro společnost Air India od loňského dubna, kdy obě firmy uzavřely kontrakt na rok. Nyní se dohodly na prodloužení spolupráce, oznámila mluvčí ČSA Daniela Hupáková. Podmínky pronájmu ČSA nezveřejnily.

Jde o takzvaný pronájem ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), kdy ČSA zajistí pro Indy také posádku a pojištění. Letoun, přebarvený do „dresu“ Air India, má základnu v Bombaji, odkud pravidelně létal do Hong Kongu a Kuala Lumpuru. Od května bude nově nasazován na linky do saúdskoarabské Džiddy a indického Dillí a Haidarábádu.

Loni při podpisu první smlouvy zástupci firmy hovořili o výnosech v řádu stovek milionů korun ročně. Potvrzují to i hospodářské výsledky za léta 2006 a 2007. V roce 2006 před přesunem letounu do Indie činily výnosy z ACMI pronájmů 75 milionů korun, loni to bylo již 419 milionů.

České aerolinie vlastní čtyři letadla typu A310. Jde o jediné stroje ve flotile, které je možné využívat k dálkovým letům přes oceán, neboť mají dolet téměř 10 000 kilometrů. Firma ale kvůli nízkým výnosům dálkové spoje v uplynulých měsících výrazně zredukovala a stroje pronajímá či využívá pro charterovou dopravu.

Letadlo Českých aerolinií létalo do loňského ledna na lince z Prahy do Dubaje. ČSA však spoj jako dlouhodobě ztrátový zrušily a stroj poslaly do Indie. Air India je největším mezinárodním leteckým dopravcem v Indii. Letadla společnosti létají do více než 90 domácích i mezinárodních destinací. Ve flotile Air India je celkem 115 letadel, z toho 16 je typu Airbus A310.