Univerzita Karlova slaví 660 let existence

Praha - Univerzita Karlova v Praze dnes oslavila 660. výročí svého založení slavnostním shromážděním akademické obce v Karolinu. Na zasedání udělila čtyři čestné doktoráty v oblastech římského práva, farmakologie, filozofie a materiálové fyziky.

Univerzita má v současnosti v zahraničí vynikající pověst. K dobrému jménu přispěl vývoj, kterým prošla od listopadu 1989. Hlavní změnou byla rekonstrukce systému ovlivněným Sovětským svazem. „Věda byla tehdy vyhnána z univerzit, což je nesmyslné, protože vědecká práce je tím, co dělá univerzitu univerzitou,“ poznamenává rektor UK profesor Václav Hampl. V současnosti je už univerzita podle něj zodpovědná za celou jednu třetinu vědecké činnosti v České republice.

Dnešního shromáždění se zúčastnili nejen zástupci akademické obce, ale například i senátoři a diplomaté. Doktoráty převzali nizozemský právník Johan Ankum, britský farmakolog Salvador Moncada, český filozof Ivan Chvatík a japonský fyzik Teruo Kiši. „Univerzita Karlova je jednou z nejprestižnějších univerzit ve světě a je velice uznávaná,“ uvedl Moncada.  

Dnes také začne dvoudenní zasedání rady organizace Europaeum. Zástupci deseti významných evropských univerzit v Karolinu projednají výsledky dosavadní práce i plány do budoucna. Cílem sdružení založeného v roce 1992 je zlepšení spolupráce mezi jednotlivými univerzitami a podpora výzkumu problémů a otázek týkajících se současné Evropy a její budoucnosti. UK se stala členem tohoto konsorcia v roce 2000.

Univerzita nyní chystá u Vestce u Prahy výstavbu špičkového biomedicinského a biotechnologického centra. Ve spolupráci s Akademií věd ČR a s přispěním evropských peněz by mohlo začít fungovat do roku 2015. „Chceme zde například vybudovat centrum pro práci s kmenovými buňkami a tkáňovými náhradami,“ upřesnil předseda AV ČR Václav Pačes.