ODS půjde do krajských voleb s heslem „Náš kraj, můj domov“

Praha - Občanští demokraté dnes představili své volební heslo, s nímž se budou ucházet o přízeň voličů v podzimních krajských volbách. Vítězství bude ODS obhajovat se sloganem „Náš kraj, můj domov“. Panel s tímto heslem dnes na tiskové konferenci v Praze odhalil premiér a předseda ODS Mirek Topolánek společně s 13 kandidáty nejsilnější vládní strany na hejtmany.

ODS bude při podzimních volbách obhajovat silné pozice, které si vydobyla před čtyřmi lety. Topolánek začátkem roku uvedl, že jeho strana zřejmě neobhájí křesla všech svých 12 hejtmanů, ale jen devíti. Přesto věří, že všichni kandidáti udělají pro vítězství všechno, a ODS tak dosáhne dobrého výsledku.

O znovuzvolení se bude v podzimních volbách ucházet deset ze současných 12 hejtmanů za ODS. O hejtmanské křeslo již nebudou znovu usilovat liberecký a plzeňský hejtman Petr Skokan a Petr Zimmermann, které nahradí náměstek hejtmana Libereckého kraje Radim Zika a primátor Plzně Pavel Rödl. Na jižní Moravě, kde patří hejtmanské křeslo lidovcům, bude kandidovat první náměstek hejtmana Milan Venclík. Relativně novou tváří na seznamu kandidátů je také současný hejtman Pardubického kraje Ivo Toman, který ve funkci po zbytek volebního období nahradil nedávno zesnulého hejtmana Michala Rabase.

Šéf občanských demokratů se také na dnešním jednání s krajskou reprezentací dohodl na výrazné decentralizaci volební kampaně. Například Jihočeši chtějí podle hejtmana Jana Zahradníka založit svou kampaň na vlastnostech typických pro svůj region - na hospodárnosti, pracovitosti či pohostinnosti. Jinou podobu kampaně zvolí Středočeši a další regiony. Koordinační role centrálního volebního štábu ale podle Topolánka zůstane zachována.

Zástupci krajů podle něj rovněž podpořili reformu zdravotnictví, své výhrady nicméně proberou na schůzce s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem. Uskuteční se 17. dubna na zasedání rady Asociace krajů v Brně a zúčastní se ho všichni hejtmani, tedy i lidovec Stanislav Juránek. Na programu budou podle premiéra i možné úpravy regulačních poplatků.

V médiích se v posledních dnech objevily informace, že hejtmani nechtějí být s nepopulární vládní reformou spojováni. Karlovarský hejtman Josef Pavel dnes ČTK řekl, že je třeba diskutovat o změkčení dopadů reformy pro některé skupiny obyvatel, například pro děti a seniory. „Já si myslím, že do kategorie výjimek by nepochybně měli přijít novorozenci,“ míní. Změny v systému poplatků by uvítal i středočeský hejtman Petr Bendl, konkrétnější ale být nechtěl.

Topolánek uvedl, že dnes s hejtmany probíral i chystané daňové změny. Regionální reprezentanti podle něj odmítají takovou změnu daně, která by zhoršila daňové výnosy pro rozpočty krajů a obcí.