O možných změnách poplatků ve zdravotnictví budou koaliční experti jednat ve čtvrtek

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas chce některým důchodcům odpustit platby u lékaře. Opatření by se mělo týkat lidí v ústavech sociální péče a v domovech důchodců, i u nich by ale záleželo na výši příjmů. Zelení zase chtějí, aby lidé platili 30 korun za recept jako celek a ne za každý lék, který je na něm předepsaný. Ve čtvrtek budou o návrzích hovořit koaliční experti.

„Část klientů ústavů sociální péče má velmi nízké vlastní příjmy, protože jim ze zákona zůstává pouze 15 procent jejich příjmů,“ říká vicepremiér a místopředseda ODS Petr Nečas, který jako první ze strany mluví o tom, že změny budou potřeba. Zároveň však dodává, že o dílčích změnách je ochoten se bavit, ale musejí mít logiku. Data zatím podle Nečase ukazují, že se poplatky osvědčily. Za čtvrt roku se vybralo 1,3 miliardy korun, klesl počet návštěv u lékaře a lidé kupují levnější léky za hotové.

Například penzistům však zbyde ze sedmitisícového důchodu po výdajích za jídlo a bydlení často jen pár set korun, které jim poté musejí stačit na léky i poplatky. „Když to rozpočítám na všechno, co mám zaplatit, tak opravdu je to znát,“ konstatuje jedna z obyvatelek domova pro seniory Bohumila Němcová. Právě takovým lidem by chtěl ministr Nečas placení odpustit. Ministrovi zdravotnictví Tomáši Julínkovi se ale výjimky nelíbí a poplatky hájí: „Kdyby bylo jen na ministerstvu zdravotnictví, tak by zatím podle stávajících údajů žádnou změnu nedělalo.“

Kromě Nečase přijdou se svými návrhy i lidovci, kteří žádají, aby poplatky neplatily děti a senioři nad sedmdesát let. Osvobození podle věkové hranice však Nečas odmítá. Předsedkyně Republikové rady Strany zelených Olga Zubová chce snížit poplatky v lékárnách, když připomíná, že v koaliční smlouvě byl poplatek za recept, nikoliv za položku na receptu. Poplatky za léky by tak lidem klesly, protože na receptu mohou být až dvě položky. Tyto návrhy podpoří ve sněmovně i poslanci z opozičních lavic. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš varoval, že do problémů se při opakovaných návštěvách lékaře dostává značná část rodin. Poplatky označuje za „úlet“ a věří, že je Ústavní soud zruší. „Budeme podporovat každou, byť dílčí korekci regulačních poplatků,“ dodává.

Na návrh ČSSD spolu s komunisty také ústavní soudci rozhodnou o zdravotnické části reformy veřejných financí. „Lidé si platí zdravotní pojištění a my nevidíme důvod, proč by měli platit nějakou další Julínkovu daň ze zdraví,“ říká předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. Podle Nečase je však zavedení regulačních poplatků správným krokem a standardním západoevropským řešením, které by nemělo být problémem v zemi, kde národ dá ročně za veterináře šest miliard korun, dalších 40 miliard za alkohol a desítky miliard prosází.

Příští týden bude mít ještě jedno prvenství, když ústavní soudci poprvé v historii předvolají jako svědky premiéra a ministra zdravotnictví.

V nemocnicích budou zavádět automaty na výdej potvrzení o zaplacení regulačního poplatku.
Zdroj: ČT24