U VZP už překročilo pětitisícový limit 148 lidí

Praha - Ochranný pětitisícový limit u Všeobecné zdravotní pojišťovny překročilo k začátku tohoto týdne 148 lidí. Od ledna zaplatili dohromady na doplatcích a poplatcích za léky a regulační poplatky u lékaře přes milion korun. VZP jim bude vracet přibližně 342 tisíc korun. Peníze nad limit má vracet po skončení každého čtvrtletí. Podle odhadů reformátorů překročí do konce roku limit až 200 tisíc lidí. Právě ochranou chronicky nemocných lidí, kteří na své léky doplácejí vysoké částky a musejí často chodit k lékaři, obhajuje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek zavedení poplatků s ročním limitem.

Podle údajů VZP se od 1. ledna do 14. dubna vybralo na doplatcích a poplatcích od pojištěnců VZP přes 1,1 miliardy korun. Pojišťovna ovládá zhruba 65 procent trhu. Pokud se přičtou i klienti zbylých osmi zdravotních pojišťoven, pohybuje se částka kolem 1,5 miliardy, možná i více.

Doplatky na léky za tři a půl měsíce tvořily podle mluvčího VZP Jiřího Roda téměř 210 milionů, započitatelné poplatky zhruba 724 milionů a nezapočitatelné poplatky skoro 187 milionů korun.

Od ledna platí lidé 30 korun u lékaře a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost. Do limitu se jim počítá třicet korun zaplacených u lékaře a za položku na receptu a část doplatků na léky. Nepočítají se peníze vydané za pobyt v nemocnici a za pohotovost.

Vydáno pod