ČSSD zvyšuje náskok před ODS, s KSČM by měla většinu

Praha - Volby do Poslanecké sněmovny by na počátku dubna vyhrála ČSSD, která zvyšuje svůj náskok před ODS. Sociální demokraty by v dubnu volilo 31,2 procenta lidí, občanští demokraté by získali hlas od 23,4 procenta občanů. Volební účast by lehce přesáhla 50 procent oprávněných voličů. Vyplývá to z aktuálního volebního průzkumu agentury STEM.

Při přepočtu na mandáty by podle volebního modelu sociální demokraté získali 82 z 200 míst ve sněmovně, druhá ODS by měla 62. Třetí by skončili komunisté s 26 mandáty, obě levicové strany by tak měly v dolní komoře parlamentu většinu 108 hlasů. Do sněmovny by se dostali ještě zelení, kteří by získali 20 křesel, a lidovci s 10 poslanci. Hypotetická koalice ČSSD s lidovci a zelenými by tak nyní měla ještě výraznější většinu, a to 112 mandátů.

Jde však jen o odhad, odchylka se podle STEM u všech stran může pohybovat v rozmezí dvou mandátů. Volební model nezahrnuje respondenty, kteří se voleb nechtějí účastnit nebo nejsou rozhodnuti. Stranické preference naproti tomu představují aktuální rozložení sympatií k politickým stranám v celé společnosti a zahrnují i názory nerozhodnutých lidí a nevoličů. Statistická chyba se pak pohybuje v rozmezí kolem 1,5 procentního bodu u menších stran a 2,5 procentního bodu u větších stran.

Voleb by se podle průzkumu zúčastnilo 51 procent občanů, 19 procent svou účast jasně odmítá, nerozhodnuto o své účasti je 30 procent lidí. K posledním parlamentním volbám v červnu 2006 přitom přišlo k volebním urnám 64,5 procenta Čechů.

Průzkum se uskutečnil ve dnech 1. až 8. dubna a zúčastnilo se ho 1341 respondentů straších 18 let.