V autobusech v Ústeckém kraji cestující zaplatí čipovou kartou

Ústí nad Labem - Autobusoví dopravci, kteří v Ústeckém kraji zajišťují základní dopravní obslužnost, zavedou čipové jízdenky. Lidem tak odpadne nutnost si při každé jízdě u řidiče jízdenku koupit za hotové. Mluvčí kraje Veronika Kindlová dnes novinářům v Ústí nad Labem řekla, že čipové karty u prvních dopravců budou moci cestující využít od května.

Ústecký kraj, který má s dopravci smlouvy o zajištění dopravní obslužnosti, se zatím domluvil, že používání karet začne testovat Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova a ČSAD Slaný. Firmy zajišťují autobusovou dopravu v částech Mostecka, Teplicka, Lounska a Litoměřicka. Pokud se projekt osvědčí, budou čipové karty zavedeny v celé regionu. Součástí projektu je i zřízení takzvaného clearingového centra za 1,8 milionu korun, s jehož pomocí si budou dopravci rozdělovat vybrané peníze.

Podle Kindlové kraj o zavedení čipových karet s dopravci jedná již delší dobu, žádný z nich není proti. K využívání čipových karet je navíc může donutit prostřednictvích smluv, které s nimi uzavírá. V nich si kraj stanovuje řadu podmínek, které musí dopravci splnit, například stáří autobusů, jejich velikost či vybavení. Tento týden dal kraj za neplnění podmínek pokuty sedmi dopravcům, kteří mu za různé prohřešky zaplatí celkem 385 000 korun.

S využitím čipových karet se podle Kindlové uvažuje i v případě Českých drah, případně jiných železničních dopravců, se kterými mohl kraj v budoucnu smlouvu uzavřít. S Českými drahami má kraj smlouvu o dopravní obslužnosti na železnici do konce letošního roku, v současné době jedná o nové. Má obsahovat podobné podmínky a sankce za ně, jaké nyní mají dopravci autobusoví.