Bašovská prohrála spor o diskriminaci s ministerstvem zahraničí

Praha - Ministerstvo zahraničí vyhrálo spor se svou bývalou zaměstnankyní, diplomatkou Adrianou Bašovskou. Pražský městský soud v odvolacím řízení rozhodl, že ji ministerstvo nediskriminovalo. Zrušil tak původní rozsudek obvodního soudu z loňského září, podle kterého mělo ministerstvo Bašovské zaplatit za nerovné zacházení v práci milionové odškodné. Podle prvoinstančního soudu ministerstvo zacházelo s Bašovskou jinak než s dalším zaměstnancem, který se nacházel v obdobné situaci.

„Prohraná bitva, myslím si ale, že válka ještě prohraná není,“ komentovala rozhodnutí soudu advokátka Bašovské Daniela Světlíková. Zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu.

Bašovská pracovala krátce v roce 1999 a poté znovu od roku 2000 na velvyslanectví v Libyi. V lednu 2002 se musela vrátit zpět do Prahy na ministerstvo zahraničí. Podle hodnocení vedoucího totiž porušila bezpečnostní zásady, a proto jí bylo odebráno pověření k nakládání s utajovanými skutečnostmi. Bez něj nemohla dále pracovat jako diplomatka a dostala výpověď. Pověření uděloval bezpečnostní ředitel ministerstva do doby, než pravomocně rozhodne Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Bašovská se v roce 2004 obrátila na soud.

V podobné situaci jako Bašovská se ocitl i jiný diplomat v Kazachstánu. Podle obvodního soudu tak vyšlo najevo, že i když se u muže také zjistilo bezpečnostní riziko a musel se vrátit do Prahy, o oprávnění bezpečnostního ředitele nepřišel. Vedení čekalo až na rozhodnutí NBÚ a diplomat zůstal zaměstnancem. V jeho případě tedy ministerstvo postupovalo jinak než u Bašovské.