Terezínský hřbitov hlídá policie, ochranu zajistilo ministerstvo kultury

Terezín - Hřbitov Národního památníku v Terezíně, ze kterého zloději v minulých dnech ukradli více než tisíc náhrobních destiček, hlídá ode dneška policie. Město vlastní strážníky nemá, nahradili je proto republikoví policisté. Od pondělí pak ostrahu zajistí bezpečnostní agentura, která se sama nabídla, že bude hřbitov zdarma střežit. Informace sdělil České televizi mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar.

Na ochranu památníku bude uvolněna částka jednak z rezerv ministerstva kultury, jednak bude financována i ze sponzorských darů. „Výši částky ale momentálně nemůžeme říct,“ odmítl Cieslar. Většina financí ministerstva půjde na ochranu hřbitova, část jich ale bude také určena na opravu zničených náhrobků.

Část destiček policie našla, zloděj stále uniká

Způsobená škoda dosahuje nyní tří milionů korun. Pachatele se policii nepodařilo dopadnout, připustila ale, že sleduje určité stopy. Pomohly jim k tomu destičky z náhrobků, jejichž část kriminalisté objevili v jedné z litoměřických sběren.

I přesto, že se nalezené odlitky vrátí zpět do Terezína, přiklání se vedení Národního památníku Terezín k jejich nahrazení přesnými replikami z patinované pryskyřice. Mělo by se to postupně týkat všech desek. S financováním by mělo pomoci ministerstvo kultury. Ředitel terezínského památníku Jan Munk připustil, že podle některých slibů lze ukradené destičky nahradit ještě do tryzny.

Zloději ukradli z terezínského památníku minulý týden asi 850, nikoli původně uváděných 327 bronzových desek z náhrobků, čímž způsobili škodu bezmála jeden milion korun. Dalších 150 kusů zmizelo v období od 11. do 17. dubna. Škoda se tak vyšplhala na tři miliony korun. Na deskách byla zachycena jména obětí z policejní věznice gestapa, tamního ghetta a litoměřického koncentračního tábora.