Dánové podezřelí z loupeže budou převezeni zpět do vlasti

Praha - Česká republika předá zpět do vlasti čtveřici Dánů, kteří se údajně podíleli na rozsáhlé bankovní loupeži v dánském městě Aarhus. Minulý týden o tom rozhodl Městský soud v Praze. Podle soudce Vladimíra Cvetlera si je ve středu vyzvedne dánská policie a budou odvezeni zpět do Dánska. Cizince zatkla česká policie v polovině března, od té doby jsou ve vazbě.

Čtyři zadržení muži byli údajně členy skupiny, která ukradla koncem loňského roku téměř 27 milionů dánských korun (zhruba 90 milionů korun). Dalších šest osob dopadli v této souvislosti na svém území dánští policisté.

Na možný pobyt podezřelých v české metropoli upozornili české policisty jejich kolegové z Dánska. Dva z nich již v Praze bydleli od února, další dva přijeli těsně před zadržením. Policie u cizinců zajistila velké množství peněz v eurech, českých a dánských korunách a dalších měnách. Všichni mladí muži byli uživateli drog. Policie u Dánů nezadržela žádné zbraně ani nezjistila, že by se zde dále podíleli na trestné činnosti.

Druhá největší loupež v Dánsku se podle AP stala 27. prosince loňského roku. Čtyři maskovaní muži nejprve ohrožovali pracovníky banky automatickými zbraněmi a poté si odnesli peníze. Všichni zadržení podle AP žili v Aarhusu a policii byli „dobře známi“. Podle české policie patřili do organizované skupiny, která již spáchala několik loupežných přepadení.