Havárií na přechodech pro chodce na Liberecku neubývá

Liberec - Na Liberecku stále neubývá nebezpečných havárií na přechodech pro chodce. Letos se na nich stalo už 36 nehod, do loňského 21. dubna jich byl stejný počet. Ve vzdálenosti do 20 metrů od přechodů se letos odehrálo 64 havárií, ve stejném období loňského roku 65. Mezi nejvíce ohrožené chodce patří děti a starší lidé, uvedla policistka Vladimíra Vránová.

„Děti ráno utíkají do školy a před přechodem se často nerozhlédnou. Řidiči navíc v dopravní špičce kolem půl osmé pospíchají a jezdí rychle i u škol,“ uvedla. U velkých základních škol na Liberecku každé ráno hlídkují policisté a dnes tam uskutečnili preventivní akci s rozdáváním dárků Zebra se za tebe nerozhlédne.

Velmi hustá doprava je například na dvou křižovatkách v okolí základní školy v Husově ulici v Liberci, kde na bezpečnost dětí dohlížejí dokonce dva policisté. „Na přechodech jsou naštěstí ostrůvky, kam se děti mohou schovat,“ upozornil jeden z policistů.

V minulých letech se v Liberci staly vážné nehody, při kterých děti utrpěly zranění i na přechodech pro chodce. Například na přechodu pro chodce ve Švermově ulici najel řidič do školáka. Předjížděl přitom traktor, který před jedenáctiletým chlapcem zastavil. Chodci měli na přechodu zelenou, zatímco vozidlům svítila červená. Viník havárie z místa ujel. Na přechodu pro chodce u základní školy v Ostašově najel jiný motorista do devítileté dívky poté, co vystoupila z autobusu. Způsobil jí otevřenou zlomeninu holenní a lýtkové kosti.

Řada motoristů se podle libereckých policistů dopouští na přechodech pro chodce neomluvitelných přestupků, a lidé tam nejsou v bezpečí ani tehdy, když přecházejí na zelenou. Jeden z nejnebezpečnějších přechodů je v Liberci u Komerční banky v ulici 8. března, kudy jezdí řidiči k Šaldovu náměstí ve dvou pruzích. Když jeden vůz zastaví, aby dal chodci přednost, hrozí, že ho někteří bezohlední řidiči předjedou v druhém pruhu a přecházejícího člověka srazí.