Janáčková nemá být stíhána kvůli výrokům o Romech

Praha - Senátorka Liana Janáčková nemá být podle senátního imunitního výboru vydána k trestnímu stíhání kvůli výrokům na adresu části ostravských Romů. Výbor dnes v souvislosti s tímto případem nedoporučil zbavit Janáčkovou imunity. Konečné rozhodnutí je na Senátu, který by se měl kauzou zabývat na své schůzi v nadcházejících dnech.

Janáčkovou, která je také starostkou ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky, podrželo sedm z devíti přítomných členů výboru. Janáčková se jeho jednání zúčastnila, o své vydání ale podle předsedy výboru Jiřího Pospíšila (ODS) nepožádala.

Policie by chtěla senátorku stíhat pro hanobení národa, etnické skupiny a rasy. Důvodem jsou její slova o plotě s elektřinou nebo o dynamitu a odstřelení, která padla na předloňském jednání o stížnostech starousedlíků z místní kolonie Bedřiška na chování romských sousedů. Senátorka se již dříve za výroky opakovaně omluvila a popřela, že by byly namířeny proti celému romskému etniku.

Státní zastupitelství přitom dnes podalo kvůli stejnému zločinu obžalobu na bývalého místostarostu ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Jiřího Jizerského, který se předloňského jednání účastnil také.