Armáda bude s Greenpeace vyjednávat o opuštění kóty 718 v Brdech

Míšov (Plzeňsko) - Vojenská policie se chystá vyjednávat s aktivisty hnutí Greenpeace, kteří v noci na pondělí obsadili v Brdech kótu 718 na protest proti stavbě amerického radaru. Patnáct aktivistů mělo vojenský újezd opustit do včerejší čtrnácté hodiny, ale rozkaz neuposlechli a v prostoru strávili noc. Armáda dnes ve večerních hodinách označila část prostoru kóty páskou.

Cílem je vymezení prostoru vyjednávání mezi oběma stranami i označení místa přestupku. Toho se aktivisté dopustili právě obsazením kóty. Ohraničením části území armáda oddělila trojici aktivistů na plošinách upevněných ve stromech od jejich zázemí, které je vzdáleno asi 200 metrů. „Je to součást činnosti našeho specialisty, který navázal kontakt s osobami, které se na místě protiprávně zdržují,“ řekl mluvčí vojenské policie Jan Čermák.

Večerní jednání je vlastně prvním kontaktem mezi aktivisty a zástupci armády poté, co demonstranti v pondělí nedodrželi ultimatum na opuštění místa. To jim dal přednosta vojenského újezdu Martin Březovský. Požadoval, aby opustili kótu do pondělních 14:00, což aktivisté nedodrželi. „Jednání bylo velice korektní, natočili si nás na kameru a zkontrolovali naši totožnost,“ popsal večerní setkání vedoucí kampaně Greenpeace Jan Freidinger. Domnívá se, že armáda asi nechystá silové řešení situace.

Až dosud vojenská policie střežila všechny hlavní vjezdy do vojenského prostoru a nepouštěla tam lidi bez patřičného povolení ke vstupu. Aktivisté se přesto ke svému ležení dostávali různými cestami lesem. Včera večer je přišli podpořit i tamější obyvatelé.

Dnešní program hatil účastníkům akce vytrvalý déšť. Měli v plánu na kótě postavit dřevěný most jako symbol spojení a vyrazit i do obcí kolem újezdu. Jejich cílem bylo také vytvoření fotoblokády fotografie občanů brdských vesniček s letákem kampaně „Mám cíl nebýt cíl" rozvěsit v okolí kóty.