Soud vyměřil Fialovi z K213 dva měsíce vězení

Praha - Aktivista ze sdružení K213 Jiří Fiala půjde na dva měsíce za mříže. Nepodmíněný trest mu vyměřil Obvodní soud pro Prahu 2 za blokádu jedné z jednacích síní v budově pražského městského soudu počátkem dubna. Fiala se dopustil spolu s dalšími dvěma muži z K213, kteří dostali podmínku, svým chováním trestného činu pohrdání soudem a výtržnictví. Oni tvrdí, že jejich protest byl zaměřen proti české justici, která nerespektuje rozsudky Evropského soudu pro lidská práva a není schopna zajistit otcům styk s dětmi po rozvodu. Rozsudek není pravomocný, všichni obžalovaní se proti němu na místě odvolali.

Přestože státní zástupkyně Etela Paříková navrhla pro Fialu pouze výchovné potrestání a u jeho dvou kolegů upuštění od trestu, soudce Jiří Říha zvolil postup přísnější. „Obžalovaní jednali úmyslně a byli předem domluveni. Dokonce si objednali na místo kamery a televizi,“ odůvodnil rozhodnutí.

K obvinění z pohrdání soudem pak přidal Říha ještě výtržnictví. „Do tohoto trestného činu patří například rušení shromáždění. Rušení soudu je jistě závažnější,“ prohlásil. Fialu podle svých slov poslal do vězení proto, že je několikanásobný recidivista, který byl již za podobné trestné činy dříve odsouzen. „Opakované podmíněné tresty byly neúčinné a peněžitý trest by byl na úkor výživného, protože obžalovaný je nezaměstnaný,“ řekl.

Podle Fialy bylo dnešní soudní řízení zmanipulované. Soudce se podle něj
snažil zamlžit podstatu věci. Říha totiž nepovolil jeho otázky směřující na znalosti soudkyň městského soudu ohledně aplikace rozhodnutí štrasburského soudu při jednáních v ČR. Soudce tak podle něj neobjasnil příčiny údajné trestné činnosti, které se měli muži dopustit. „Tou bylo dosažení revize případu dětí Fialových,“ uvedl Fiala.

K213 získalo jméno podle paragrafu trestního zákona, který stanoví, že neplacení výživného je trestné. Sdružuje asi 480 členů, převážně otců, kteří se z různých důvodů nemohou stýkat se svými dětmi. Právě Městský soud v Praze odmítl v březnu svěřit jejich předsedovi Jiřímu Fialovi syna do péče a potvrdil tak rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1.

Trojice mužů během protestu nalepila na dveře jednací síně plakát s česko-anglickým nápisem, kterým vyzývala soud, aby respektoval evropská soudní rozhodnutí. Předsedkyni soudu HelenuLiškovou nevpustili protestující dovnitř, místo toho jí předali listinu, v níž ji „zbavili“ funkce soudkyně. Přivolaná policie všechny tři muže odvezla na policejní stanici.

K213 nejsou v protestech zelenáči

Muži, kteří nejsou spokojeni s rozsudky českých soudů kvůli svěřování dětí do péče matek, neprotestovali v březnu poprvé. Jejich požadavkem bylo nejprve odvolání šéfky úřadu Lenky Pavlové, které zabraňovali od 21. ledna ve vstupu do Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí v Brně.

Po tiskové konferenci Petra Nečase, na které jejich chování označil za hulvátství, se s protestem přesunuli před ministerstvo práce a sociálních věcí. Zde požadovali odstoupení ministra anebo prosazení většího důrazu na střídavou rodičovskou péči při rozhodování soudů.

Blokádu ministerstva nakonec ukončili sami. I přes to, že nedosáhli splnění žádného ze svých požadavků, zhodnotili akci jako úspěšnou. „Není všem dnům konec, svůj boj nevzdáváme,“ zakončili hodnotící zprávu brněnského a pražského protestu.

Fiala ale nevěří, že by odvolací jednání mohlo dopadnout pro něj a jeho kolegy příznivěji. „Jsme souzeni za to, že jsme napadli senát městského soudu. Mezi zúčastněnými je dokonce doktor Sváček osobně, tak jak může dopadnout jednání na městském soudě,“ řekl.  

Protestující ze sdružení K213
Zdroj: ČT24
Vydáno pod