Tendr na projekt opravy vily Tugendhat byl chybný

Brno - Výběrové řízení na projektanta vily Tugendhat bylo chybné. Po brněnském krajském soudu, který na nesrovnalosti upozornil už předloni, to uvedl i Nejvyšší správní soud (NSS). Nevyhověl tak kasační stížnosti antimonopolního úřadu, který tendr v minulosti posvětil. Úřad na ochranu hospodářské soutěže teď musí vydat nové rozhodnutí, které se bude řídit názorem soudů.

Vila, která je na seznamu světového dědictví UNESCO a od roku 1994 patří městu Brno, čeká na generální opravu několik let. Rekonstrukce se má týkat téměř všeho, včetně staticky narušených základů.

Architekti Ludvík Grym, Jan Sapák a Jindřich Škrabal, kteří se účastnili městského tendru na projekt k opravě, u ÚOHS požadovali vyřazení vítězného sdružení firem Omnia Archatt a Archteam z výběrového řízení. Společnosti neměly v obchodním rejstříku zapsány činnosti, které by jim umožňovaly projekt připravit. Potřebné kvalifikační předpoklady prokázali pouze subdodavatelé, které si společnosti najaly.

Brněnský krajský soud už předloni rozhodl, že magistrát měl z tendru právě kvůli nesplnění požadavků vítězné sdružení firem vyřadit.

Vydáno pod