Za nákupem Grossových akcií prý stojí lidé okolo Babiše

Praha - Podle týdeníku Respekt pomohli Stanislavu Grossovi k milionovým částkám na nákup akcií lidé z okolí podnikatele Andreje Babiše. Časopis také naznačuje, že to mohla být odměna za vstřícný postoj Grossovy vlády k některým firmám okolo miliardáře Babiše. O těsných kontaktech obou mužů se spekuluje již dlouho.

Před lety Stanislav Gross důvěryhodně nevysvětlil, kde vzal bezmála milion korun na svůj byt. Dnes zatím není schopen jasně popsat, kde vzal hned několik miliónů na nákup akcií energetické firmy Moravia Energo. Peníze mu údajně měla půjčit společnost Key Investments. A tady už se podle Respektu začínají objevovat lidé spolupracující s Andrejem Babišem. Podle autora zmíněného článku Jaroslava Spurného jde především o Josefa Mráze, který je dlouholetým manažerem Babišových firem.

Mráz je zároveň členem dozorčí rady té společnosti, která měla Grossovi peníze půjčit. Podle Jaroslava Spurného je pravděpodobné, že Key Investments peníze uvolnila právě na pokyn Mráze. „Pan Mráz skutečně stál u založení této firmy, když se člověk na něj podívá, tak je nejvýznamnější postavou Key Investments - to znamená, že je velice pravděpodobné, že to bylo na jeho pokyn.“

Spurný připouští, že je zatím nejasné, jakou roli hrál v celé transakci Andrej Babiš. Ten odmítá, že by se v půjčce pro Grosse jakkoliv angažoval. „Já osobně rozhodně vylučuji, že s tím mám něco společného. Nevím, kdo tuto pomluvu vypustil.“

Gross nechce na otázky ohledně koupě akcií Moravia Energo odpovídat před kamerou. Na začátku týdne poslal České televizi textovou zprávu, že to je pro něj velmi důležitý obchod, o kterém bude mluvit, až bude uzavřen. Stejně tak SMS zprávou odmítl spojení s Babišem.

Vysvětlení celého obchodu chce od Grosse slyšet i předseda ČSSD Jiří Paroubek a další členové vedení strany. „Já věřím, že Stanislav Gross v nejbližší době rozptýlí různá podezření, která se objevovala v médiích. Rozhodně z těch informací, které zatím poskytl, nevyplývá, že by se dopustil nějakého porušení zákona,“ myslí si 1. místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Gross koupil akcie Moravia Energo od svého známého, někdejšího náměstka ministra průmyslu a obchodu Roberta Sýkory za zhruba 13 miliónů korun. Podle některých odhadů ovšem mají stamiliónovou hodnotu.