V Česku bude sledovat výskyt nemocniční bakterie nová laboratoř

Praha - V České republice by měla vzniknout nová referenční laboratoř, která bude monitorovat výskyt bakterií v nemocnicích. Ministerstvo zdravotnictví tak reaguje na výzvu Evropského střediska pro kontrolu nemocí, která žádá, aby jednotlivé státy sledovaly výskyt agresivního druhu bakterie Clostridium difficile. Nemoci, které způsobuje, totiž zabíjí pacienty zdravotnických zařízení na celém světě.

Plánovaná laboratoř by měla začít fungovat do konce letošního roku. Na základě jejího monitoringu nebezpečných nemocničních bakterií pak ministerstvo přijme další opatření. Odborníci se ale shodují v tom, že zatím není žádný důvod k panice. V rozhovoru pro Českou televizi to potvrdil hlavní hygienik ČR Michal Vít. „My neevidujeme úmrtí na toto onemocnění, ale podle odborného podkladu státního zdravotního ústavu v Praze je počet těchto úmrtí velmi nízký,“ zdůraznil.

V Evropě se ale s nemocniční bakterií potýká řada států. Strach budí v Belgii, Rakousku nebo ve Francii. Vysoce nebezpečný typ se rozšířil také ve Spojených státech a Kanadě. Největší obtíže hlásí Velká Británie. Premiér Gordon Brown tam již nařídil desinfekci všech nemocnic.

Clostridium difficile se šíří v nemocničním prostředí rychle, nahrává jí snížená imunita pacientů i dlouhodobé užívaní antibiotik. Za posledních pět let způsobila smrt tisíců pacientů. Život ale znepříjemnila daleko většímu počtu lidí, které postihl její méně nebezpečný typ. „Ta úplně nejméně závažná forma je obyčejný průjem, který si každý dovede představit, ty nejzávažnější formy vedou k těžkému poškození střeva,“ vysvětluje možné varianty nemoci primář Oddělení klinické mikrobiologie Fakultní nemocnice Na Homolce Vlastimil Jindrák.

Bakterie byla poprvé popsána v roce 1935. Ohrožuje zejména dlouhodobé pacienty a starší lidi. Pro prevenci propuknutí infekce je důležité, aby se v nemocnicích a pečovatelských institucích dodržovala přísná hygienická pravidla. Přesto zdravotnická zařízení boj s ní často prohrávají.

Vydáno pod