Tvůj podpis zastaví popravu

Praha - Lidé v krajských městech mohli dnes po celý den připojit své podpisy k akci „Tvůj podpis zastaví popravu“ na obranu nespravedlivě vězněných a ohrožených lidí. Iniciátorem byla organizace Amnesty International. Loni získali její zástupci na osm tisíc podpisů, které adresovali úřadům v Mexiku, Íránu a Vietnamu. Letošním „adresátem“ je Čína. „Mezinárodní tlak je určitě důležitý. Navíc Čína je země, která dá na image, dá na to, jak vypadá před olympijskými hrami,“ věří v úspěch projektu Lenka Pitronová z Amnesty International.

Osm tisíc podpisů z loňského roku podle ní také nezůstalo bez odezvy. Organizaci kontaktoval íránský zastupitelský úřad v Česku a zajímal se o konkrétní případ, kterému se Amnesty snažila pomoci, jeho zástupci hovořili s členy organizace i o stavu lidských práv v Íránu. Lenka Pitronová takový zájem a setkání považuje za velký úspěch.

Doufá, že neméně úspěšná bude i pomoc v případě dvou čínských novinářů a jedné ženy, tibetské novinářky a spisovatelky, na jejichž podporu podpisy směřují letos. Lidskými právy v Číně se Amnesty zabývá dlouhodobě. Nyní, kdy země nesplnila slib daný při udělování pořadatelství olympiády, že do jejího začátku zajistí svobodu slova, je „naše úsilí ještě větší“, říká Pitronová.

Organizace opakovaně upozorňovala, že represe čínských úřadů proti ochráncům lidských práv se před olympijskými hrami v Pekingu nesnižují, ale naopak zvyšují. „Je stále více jasnější, že k nynější vlně represí nedošlo navzdory hrám, ale právě kvůli nim,“ tvrdí Amnesty International.