V Grossově kauze se objevil nový utajený investor

Praha - S koupí akcií Stanislavu Grossovi zřejmě pomohla investiční společnost Key Investment. Objevil se ale další, zatím utajený investor. Podle týdeníku Euro byl v úterý 2. října celý dluh, který měl Gross vůči Key Investments, uhrazen. Peníze na účet společnosti údajně přišly z některé německé banky a není jasné, kdo je skutečným plátcem.

Stanislav Gross čelí trestnímu oznámení kvůli nákupu akcií společnosti Moravia Energo. Podal ho na něj Jiří Jehlička, provozovatel internetových stránek Centrálního registru dlužníků a protikorupční linky. Jehlička se domnívá, že expremiér mohl při nákupu akcií zneužít informace, které měl jako představitel státu k dispozici.

Tržní hodnota akcií se pohybuje kolem 200 až 300 milionů korun. Gross je koupil za 13 milionů. „Nedává to smysl, musí za tím něco být,“ myslí si šéfredaktor týdeníku Euro Ištván Lékó a dodává, že na takový typ obchodu by pak Grossovi mohl půjčit každý.

Grossova investice do firmy Moravia Energo mu ale zásadní zisk přinést nemusí. „Pokud si podíl ve společnosti Moravia Energo koupil pan Gross proto, aby profitoval na dividendách, tak to byl z jeho strany špatný podnikatelský krok. My veškeré dividendy budeme investovat do rozvoje společnosti, poněvadž nechceme, aby na tom profitoval někdo, kdo se vloupal do akcionářské struktury,“ uvedl Tomáš Chrenek, většinový vlastník Moravia Energo.

Stanislav Gross se nyní k případu nechce vyjadřovat. Jeho jasné vysvětlení celé kauzy zatím v médiích nikdo nezískal. K tomu, aby vysvětlil své majetkové poměry, vyzvala Grosse i jeho mateřská strana – ČSSD.