Příčiny úterní hromadné srážky na D1 budou jasnější až po pitvě řidiče

Pelhřimov - Příčiny hromadné havárie, při které v úterý večer na D1 zahynuli dva řidiči kamionů, budou jasnější až po pitvě řidiče, jenž vjel s autem do protisměru. Podle policejní mluvčí Hany Kotkové mohlo jít o mikrospánek, zdravotní selhání i technickou závadu na autě, vyloučit se musí i požití alkoholu před jízdou.

Policisté našli v havarovaném kamionu, z něhož hasiči vyprostili mrtvého řidiče, dva tachografy. Proto na místě vznikla hypotéza, že pod kamionem by mohl být třetí mrtvý člověk. Naštěstí se nenaplnila. To, zda v autě měli jet kvůli nařízeným přestávkám dva řidiči, nebo ne, bude také předmětem vyšetřování.

Vyšetřování je na samém počátku, vyřizuje se administrativa s ambasádou kvůli úmrtí litevského řidiče, policie ještě svědky nevyslechla. Podle mluvčí se k případu určitě přizve soudní znalec z oboru dopravy. Může se ale stát, že vyšetřování do detailu neobjasní, co přesně se v kabině stalo, proč řidič vjel do protisměru.

Havárie na 77. kilometru D1 na hořickém konci Vojslavického mostu, po němž vede dálnice nad vodní nádrží Švihov, se stala v úterý před 19:00. Zahynuli při ní dva řidiči kamionů a dva řidiči z osobních aut byli zraněni. D1 byla na devět hodin zcela uzavřená. Ve směru na Brno se oba jízdní pruhy pro řidiče otevřely po 18 hodinách. Na Prahu po dalších dvou hodinách.

Devětačtyřicetiletý Čech jel podle policie s kamionem ve směru z Prahy do Brna a z dosud nezjištěných příčin vjel do protisměru, kde se postupně střetl se čtyřmi osobními vozy a dvěma kamiony. Za mostem zůstal viset nad náspem, pod nímž vede silnice. Smrtelnému zranění na místě podlehl druhý z řidičů kamionu - jednapadesátiletý Litevec.

Šestatřicetiletý řidič osobního auta byl se závažným poraněním mozku a plic transportován do brněnské nemocnice. O rok starší řidič dalšího osobního auta byl odvezen s otevřenou zlomeninou ramenního kloubu do pelhřimovské nemocnice.

Životní prostředí podle vodohospodářů znečištěno nebylo, uniklé ropné látky se z větší části podařilo hasičům včas zachytit. Škody na majetku upřesňují pracovníci pojišťoven, pohybovat se budou v milionech korun.