Roste počet vězňů, kteří pracují

Vinařice - V českých věznicích roste počet trestanců, kteří pracují. Letos poprvé je jich víc než polovina. Mnozí odmítají práci za branami nápravných zařízení, a tak vznikají dílny a výrobní haly přímo v areálech věznic. Ve vinařické věznici funguje už přes půl roku truhlárna.

Čtyřicetiletý Petr Matýsek chtěl pracovat hned po nástupu do věznice, ale nebylo kde. Práci našel až po třech letech v nové truhlárně. Se dřevem chce pracovat i po odpykání trestu. „Žádal jsem několikrát o práci, jenže tady je to s prací bledé. Jsem rád, že jsem se k tomuto dostal,“ říká Matýsek.

Najít zaměstnání pro vězně, kteří navíc nemohou pracovat na nestřežených místech, je podle vinařické věznice dost těžké. Místní podnikatelé trestance nechtějí. Z devíti set vězňů jich pracuje jen kolem třetiny. "Je to dáno tím, že tyto velké věznice vznikly k zaměstnávání ve státních podnicích v minulosti, kde byla zaměstnána valná část odsouzených,” vysvětluje mluvčí věznice Ivan Suchý.

Přestože ve Vinařicích mají s hledáním práce problém, podle statistik se celkově vězeňské službě daří zaměstnávat odsouzené čím dál více. Letos jich pracuje přes 60 procent. Luděk Kula, generální ředitel Vězeňské služby, je přesvědčen, že toto procento neklesne. „Spíš hledáme cesty, jak to zvýšit na očekávaných 70 procent,“ dodává Kula.

Jednou z cest je i změna zákona. Podle toho současného může odsouzený odmítnout práci mimo věznici, a to chce ministerstvo spravedlnosti změnit. Novela už leží v poslanecké sněmovně. Podle ní nebude vězeň moct odmítnout práci, kterou mu nabídne obec, kraj, nemocnice nebo jiný veřejný subjekt.

Najít zaměstnání se ale vězňům nemusí dařit i z jiného důvodu. Ti pracující si totiž platí pobyt ve věznici sami z platu, za ty nezaměstnané platí stát. Ve vinařické truhlárně pracuje 15 vězňů, zájem je ale větší, vedení věznice by proto uvítalo otevření dalších pracovišť.