Stanice technické kontroly budou pod větším dohledem

Praha - Ministerstvo dopravy zavádí centrální systém dohledu nad stanicemi technických kontrol. Úřad bude mít aktuální informace o tom, co se ve které stanici děje. Chce tím zabránit kupování si technických oprávnění. Loni ministerstvo dopravy kvůli manipulacím s technickým oprávněním tři stanice zavřelo.

V Česku není problém získat technické oprávnění pro svůj vůz takzvaně bez dotyku tedy, že auto předepsanou kontrolou vůbec neprojde. Údajně stačí dát až tři tisíce člověku, který oprávnění dokáže zařídit. Prokázat, že k takovým manipulacím dochází, je dnes podle ministerstva obtížné.

„Některé stanice technické kontroly si najímají ochranku, která monitoruje pohyb kolem své stanice. Když zjistí, že se blíží někdo, kdo vypadá jako kontrolor, snaží se dát vše do pořádku,“ tvrdí mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Podle ministerstva by měl nastat konec s manipulacemi s vin kódy a s věkem vozidla. Všech asi 370 stanic bude online napojeno na jeden centrální počítat na ministerstvu dopravy. „Systém dokáže kontrolovat, kdy vozidlo přijelo na stanici, jakou dobu se tam zdrželo a jestli technik kontroloval údaje o vozidle nebo jestli je do systému jen zadal,“ upřesnil Jan Huml z Expertního ústavu silniční a městské dopravy.

Samotní technici budou mít také kompletní informace o vozidle. Budou vědět, kdy a kde naposledy řidič s autem na technické byl a zda prošel či nikoli. „Tímto způsobem se dají odhalit samozřejmě i nepoctivci, kteří objíždí stanice technické kontroly a prostě to zkouší,“ prohlásil vedoucí STK v Mělníku Jan Přibyl.

Stanicím se nový systém nelíbí 

Ne všem vlastníkům technických stanic se ale takový dohled líbí. Technici, kteří systém instalují, se často setkávají s odporem. „Některé stanice se bojí nových věcí, některé se bojí i toho, že jim bude někdo koukat pod ruce,“ naznačil Huml.

Centrální kontrolní systém, by se měl rozběhnout na začátku září. V blízké budoucnosti by pak všechny stanice technických kontrol, měly mít nainstalovaný i kamerový systém.