Česko přijalo severokorejské uprchlíky, zachránilo je před režimem

Praha/Stráž pod Ralskem - Česko začalo pomáhat severokorejským uprchlíkům. Pět jich přiletělo z čínského Pekingu, kde je tamní úřady chtěly urychleně deportovat do vlasti, přestože jim tam za útěk ze země hrozí vysoké tresty. V České republice by se měli zdržet do doby, než budou moci odcestovat do Spojených států, které jim slíbily politický azyl.

Pokud by jim Česko nenabídlo dočasné útočiště, zřejmě by už dnešní den trávili v severokorejském vězení. Tři muži a dvě ženy nejdříve uprchli do Číny. Tam ale dostali ultimátum: Buď do několika dní odcestují do třetí země, nebo budou vydáni zpátky kdo vlasti. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky je považuje za politické běžence a obrátil se na několik zemí s prosbou o pomoc. Přijmout je se nakonec rozhodla Česká republika. Od žádosti komisařky přitom uběhlo jen deset dní.

Po příletu nikdo z uprchlíků s novináři komunikovat nechtěl, báli se nového prostředí. Chtějí také uchovat svoji identitu v tajnosti, kdyby se dostala na veřejnost, jejich rodiny by mohly být ve vlasti vystaveny represím ze strany úřadů. Jsou v uprchlickém táboře ve Stráži pod Ralskem, kde mají zajištěno ubytování, peníze na základní potřeby a bezpečí. „Bydlí v objektu, do kterého není zcela volný přístup a co se týče jejich totožnosti, jsme vázáni mlčením,“ uvedla ředitelka tábora Romana Žatecká. Severokorejci se zde zdrží se do doby, než budou moci odletět do Spojených států. Ty jim sice garantovaly azyl, mají ale zdlouhavé přijímací procedury. Proto na ně také nemohli čekat v Číně.

Pomoc uprchlíkům patří mezi aktivity, jimiž se Česko zasazuje o lidská práva. „Jsme připraveni vstupovat do tzv. emergentních programů. Toto je první z případů, kdy bylo české území použito. Umíme zacházet s uprchlíky,“ uvedl v Dobrém ránu Tomáš Haišman z ministerstva vnitra. Vyzdvihl, že máme velmi flexibilní rozhodovací systém a dostatek lidí, kteří jsou ochotni v této oblasti pracovat.

V současnosti se jedná o dalších devíti lidech, kterým by mohl být udělen dočasný azyl. Nacházejí se totiž prakticky ve stejné situaci jako pětice, která dnes do Česka přiletěla. S preventivními akcemi proti domácím a zahraničním migrantům začaly čínské úřady před olympiádou, přísnější přístup mají i k běžencům z komunistické Koreje.