Každý desátý řidič autobusu porušoval předpisy

Praha - Na konci minulého týdne kontrolovala dopravní policie autobusy na českých silnicích. Během dopravněbezpečnostní akce porušil každý desátý zkontrolovaný řidič předpisy. Nejčastěji řidiči porušovali stanovenou dobu odpočinku, nevybrali si povinnou přestávku, jeli s přetíženým autobusem nebo s autobusem ve špatném technickém stavu. Novinářům to dnes řekl specialista na nákladní a autobusovou dopravu Pavel Nosek.

Policie se společně s celní správou a mobilními jednotkami Centra služeb pro silniční dopravu zaměřila právě na dodržování předpisů mezi profesionálními řidiči autobusů. Zkontrolovali jich celkem 161 a u 22 z nich zjistili nějaké provinění.

Policisté kontrolovali autobusy na sedmi stanovištích především na jižní Moravě, v západních Čechách a na Rozvadově. Zaměřili se také kamionovou dopravu, protože v době konání akce platilo její omezení. Podle Noska omezení nerespektovalo několik zejména zahraničních řidičů.

V období letních prázdnin se zvyšuje počet turistických autobusů. „Cestovní kanceláře nám bohužel nabírají jakýkoliv autobus tak, aby byly schopny uspokojit požadavky trhu,“ vysvětlil Nosek. Podobně rozsáhlou akci zaměřenou na autobusy chce policie zopakovat do konce prázdnin ještě jednou.

Vydáno pod