Odstřely dna Vltavy omezí pražskou dopravu

Praha - Některé Pražany bydlící v blízkosti Čechova mostu v sobotu ráno vzbudí detonace. Rány budou doprovázet plánované odstřely dna Vltavy, které budou součástí prací na výstavbě nového kotevního stání. Zásahy omezí na několik minut silniční i vodní dopravu a chodce, informovala Pavlína Straková z Ředitelství vodních cest České republiky (ŘVCČR). Stání, které má být hotové letos v prosinci, bude stát 65 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Odstřely ředitelství naplánovalo na 6:15 v sobotu 2. srpna. Zazní v rozestupu tří až pěti sekund, z bezpečnostních důvodů policie na několik minut uzavře nábřeží Edvarda Beneše, Dvořákovo nábřeží, náměstí Curiových, Štefánikuv a Čechův most. Druhá série odstřelů se uskuteční o dva týdny později.

„Časový harmonogram byl zvolen s ohledem na minimalizaci dopravních komplikací i ohrožení zdraví a životů osob,“ uvedl ředitel Miroslav Šefara z ŘVCČR. Upozornil, že detonace mohou být pro obyvatelé okolních domů rušivé. Místem také vede pěší trasa z centra na Letnou, blízko je i parkoviště autobusů pro turisty.

Plánovanou akci by mohly ohrozit bouřky. „V případě nepříznivých klimatických podmínek se odstřely posunou o jeden den, tedy na neděli 3. srpna,“ dodala Straková.

Nové kotevní stání mezi Čechovým a Štefánikovým mostem má odlehčit tomu Na Františku, které má nedostatečnou kapacitu. Budované kotviště podle Šefary poskytne místo deseti osobním lodím, pokud budou stát v jedné řadě, a 15 v případě kotvení ve dvou řadách.

Kotevní stání bude tvořit 25 ocelových konstrukcí. Čtyři budou nouzová chráněná vysokovodní stání, která v případě povodní umožní bezpečné vyvázání lodí, které už nebudou muset být vyklizeny do ochranných přístavů Smíchov a Holešovice. Kotviště bude sloužit zejména zásobování, servisním službám a jako čekací stání výletních lodí.