Britové převzali v Praze Ira, který zřejmě zneužíval děti

Praha - Čeští policisté dnes na pražském ruzyňském letišti předali do rukou svých britských kolegů Ira Patricka Burnella, který je v Británii podezřelý ze zneužívání dětí. Jedenadvacetiletý muž, který v posledních dvou letech žil v Česku, podle policie spáchal 16 trestných činů souvisejících s pohlavním zneužíváním dětí. V Británii mu za to hrozí až doživotní vězení. Čeští policisté mladíka, který se skrýval v pronajatém bytě v Praze 10 a téměř z něj nevycházel, dopadli ve spolupráci s Interpolem v polovině července na základě eurozatykače. V Česku žádné trestné činy nespáchal, o vydání do Británie stál sám.

Muže v poutech si na letišti převzali dva britští policisté v civilu. Do Londýna poletí pravidelným letem. „Předání proběhlo bez potíží, osoba nekladla žádný odpor,“ informoval Michael Weiss z Národní centrály Sirene.  

Burnell podle policie páchal trestnou činnost na území Británie v letech 2003 až 2006. Podle mluvčího pražského městského soudu Petra Kulawiaka jej britské úřady viní z dvou pohlavních napadení dítěte - šlo o dívky ve věku 12 a 13 let. S dívkami se seznámil na internetových serverech. Údajně je pak zval na projížďky autem, při nichž je znásilnil.

Vedle toho je podle policie podezřelý i z pořizování a držení dětské pornografie a dalších trestných činů podobného rázu. Ir obvinění odmítá, přesto si přál být vydán, aby podle svých slov dokázal, že nic neprovedl.

Jen za letošní půl rok zamířilo z Česka do své rodné země 130 vězňů. Stejný počet jich byl vydán zpět do ČR. Zločince pomáhá dopadnout nový schengenský systém. „Před třemi lety se nám o tom ani nezdálo, že bychom měli takovou efektivitu v zadržování hledaných osob,“ doplnil Weiss. Před třemi lety byl například zadržen jeden z nejhledanějších mafiánských bosů z Cosy Nostry.