Zelenka, odsouzený heparinový vrah, se odvolá

Praha - Petr Zelenka, bývalý zaměstnanec v havlíčkobrodské nemocnici, který byl v červnu za vraždy pacientů heparinem pravomocně odsouzen na doživotí, chce podat dovolání k Nejvyššímu soudu proti svému trestu. Soudy prý nesprávně vyhodnotily důkazy. Dovolání má podat do 7. září. Uvedl to server iDnes.

V dovolání Zelenka údajně tvrdí, že neměl v úmyslu nikoho zabít. Svoji vinu spatřuje jen v tom, že spoléhal na to, že po podání heparinu smrt nenastane. Navrhuje, aby Nejvyšší soud nechal odborníky z Lékařské fakulty Masarykovy Univerzity v Brně prozkoumat souvislost mezi podáním heparinu a smrtí či zhoršením zdravotního stavu pacientů.

„Heparin jsem podával jako lék, nikoliv jako jed, takže jsem předpokládal, že pacienti budou zachráněni a nikoliv že zemřou. Dávka pět mililitrů heparinu mohla způsobit jen lehké krvácení, které by rozhodně neznamenalo smrt. Heparin jsem podával pacientům s úmyslem, že následnou aktivitou na oddělení potlačím svoje deprese a strach z představ o neštěstí a umírání mých příbuzných,“ uvedl v dovolání Zelenka.

Heparin prý nemusel bezprostředně zabíjet

V dovolání dále poukazuje na rozpory zpráv ministerské komise a soudního znalce Josefa Pleskota. Znalec je patolog a proto se podle Zelenky nemůže vyjadřovat k účinkům heparinu. Lékaři z ministerské komise u soudu totiž uvedli, že neoprávněné podání léku na snížení srážlivosti krve nemuselo mít u několika pacientů přímou souvislost s jejich smrtí.

Soud Zelenkovi prokázal, že zavraždil v havlíčkobrodské nemocnici sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil. Podle rozsudku podával pacientům heparin, aby dosáhl vlastního vzrušení z krizové situace a následné aktivity nemocničního personálu.

Soud s Petrem Zelenkou
Zdroj: ČT24