V Plzni na Borech vznikne pracovní zóna pro vězně

Plzeň - Ministerstvo spravedlnosti plánuje na pozemcích u borské věznice v Plzni stavbu pracovní zóny pro vězně. Projekt dvou až tří výrobních hal chce připravit do roku 2010, a tak hodlá zvýšit zaměstnanost trestanců. O vzniku nové zabezpečené zóny blízko centra nyní ministerstvo jedná s městem. Plzeňská radnice původně chtěla na části pozemku postavit silnici, své plány ale změní. Cílem ministerstva je zaměstnat alespoň 65 procent všech vězňů, což by bylo o pět procent nad průměrem EU. Nyní se zaměstnanost vězňů pohybuje kolem 61 procent.

„Jsme ve fázi jednání s městem. Projekt chceme zahájit do konce volebního období, aby nespadl pod stůl a musel být dokončen,“ uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Pozemky, které patří státu, by se oplotily a připojily k věznici. Plzeňská zóna bude podle ministra fungovat podobně jako v červnu dokončená zóna u věznice v Oráčově na Rakovnicku, první svého druhu v ČR. Tam zatím ve výrobní hale pracuje ve dvousměnném provozu kolem 160 lidí.

Na pozemcích měla podle náměstka plzeňského primátora Petra Runda vyrůst propojka mezi Klatovskou a Dobřanskou ulicí. „Dohodli jsme se, že tato komunikace je nahraditelná, město nebude ministerstvu bránit,“ řekl Rund. Výhodou pracovní zóny u věznice je, že stát využije svůj volný pozemek a současně dá šanci plzeňským podnikatelům. „Haly by mohly být postaveny na relativně atraktivním místě, kterých je v blízkosti města nedostatek. Borská pole jsou v podstatě obsazena,“ dodal ministr.

Poptávka je hlavně po svářečích kovů 

Klíčovým se areál stane pro zvýšení zaměstnanosti odsouzených. „Vězeň, jenž pracuje, se spolupodílí na nákladech výkonu trestu a dále se u něj snižuje recidiva v páchání trestné činnosti,“ vysvětlil Pospíšil. Premiér Topolánek už dříve řekl, že by bylo výhodné postavit u věznic univerzální haly vázané na konkrétní činnost, ne na konkrétní firmu: „Dobré by bylo nabídnout výuční programy na obráběče kovů nebo svářeče a zajistit jim zakázky. Je po nich poptávka.“

Podle Pospíšila může zvýšit zaměstnanost plzeňských vězňů i další projekt, na němž nyní pracuje vězeňská služba. Jeho cílem je restrukturalizovat výrobu v rámci samotné věznice a využít prázdné prostory. „Díky tomu bychom zaměstnali ještě o třetinu více vězňů než nyní,“ dodal Pospíšil.

Vězeň při práci
Zdroj: ČT24