Lidé si připomněli památku Edvarda Beneše

Praha - Zítra uplyne 60 let od úmrtí prezidenta Edvarda Beneše, a proto si ho dnes jeho příznivci připomněli na pražském Loretánském náměstí. Společnost Edvarda Beneše ve spolupráci s pražským magistrátem připravila pietní vzpomínku. "Jediný, kdo se s ním může rovnat, po jeho boku, je T. G. Masaryk," uvedla Věra Olivová, předsedkyně Společnosti Edvarda Beneše.

Památce prezidenta se přišli poklonit předseda Senátu Přemysl Sobotka nebo ministr zemědělství Petr Gandalovič. U prezidentovy sochy na pražském Loretánském náměstí zazněly vzpomínkové texty, básně nebo i píseň v podání sólisty Národního divadla Luďka Veleho.

Edvard Beneš se narodil 28. května roku 1884 v Kožlanech na Plzeňsku. Významně se zasloužil o mezinárodní uznání československého odboje za první světové války a později i o uznání samostatného státu. Od vzniku republiky byl ministrem zahraničí a v letech 1921 až 22 zároveň ministerským předsedou. V roce 1935 se stal nástupcem Tomáše Garriguea Masaryka v úřadu prezidenta.

Dva tragické okamžiky

Během své politické kariéry se musel vyrovnat s několika tragickými okamžiky našich dějin. V září roku 1938 ustoupil nátlaku Velké Británie a Francie a přijal mnichovský diktát. O deset let později abdikoval z prezidentského úřadu podruhé, když se v únoru 1948 zmocnili vlády komunisté. Zemřel ve své vile v Sezimově Ústí 3. září 1948.

Památku úmrtí prezidenta Beneše si zítra připomene i Sezimovo Ústí nebo Tábor.