Poslanecký klub ČSSD v sobotu projedná vznik komise kvůli Moravově kauze

Praha - Poslanci sociální demokracie mají v sobotu naplánovanou mimořádnou schůzku, při které se budou zabývat ustavením speciální komise k vyšetření kauzy poslance Jana Moravy a jeho kompromitujících materiálů. O víkendu sociální demokraté navíc chtějí projednat přípravu hlasování o nedůvěře vládě, které chtějí rozjet po podzimních senátních a krajských volbách. Informaci o víkendovém programu ČSSD přinesl předseda stranického klubu Michal Hašek.

Z řad sociální demokracie již dříve přišla informace o záměru apelovat na voliče, aby podzimní volby brali jako nepřímé referendum o podpoře současného vládního kabinetu. K rozhodnutí hlasovat o nedůvěře až po skončení termínu voleb se podle odhadů rozhodla ČSSD kvůli možné podpoře komunistů i některých zástupců z vládní ODS či Strany zelených. Hašek dnes také uvedl, že ČSSD na schůzi Poslanecké sněmovny, která začne 23. září, opět předloží dva návrhy zákonů o poplatcích ve zdravotnictví. V prvním navrhuje jejich úplné zrušení, ve druhém jejich výrazné omezení.

ČSSD už vyvolala hlasování o nedůvěře Topolánkovu kabinetu třikrát, naposledy letos 30. dubna. Pokaždé však nesehnala potřebnou většinu 101 hlasů z 200 poslanců. Sociální demokraté kauzu využili k upozornění na údajné korupční praktiky ODS, připomněli ztrátu svých čtyř poslanců od voleb 2006, kteří nyní podporují vládní koalici. Důkladného šetření situace uvnitř ODS, tentokrát v rámci koaličního jednání, se v minulých dnech dožadovala poslankyně zelených Věra Jakubková či bývalá místopředsedkyně nejmenší koaliční strany Dana Kuchtová.