Bude-li Paroubek úspěšným premiérem, pak bude přemýšlet i o prezidentské funkci

Praha - Předseda opozičních sociálních demokratů Jiří Paroubek v diskusním pořadu televize Prima Nedělní partie nevyloučil, že by v budoucnu mohl uvažovat o prezidentské funkci. Do boje o prezidentské křeslo by však šel pouze za předpokladu, že před tím bude úspěšným premiérem.

Na dotaz, zda by v budoucnu usiloval o funkci prezidenta, šestapadesátiletý Paroubek uvedl: „To je reálné tehdy, pokud budu úspěšným premiérem. Pokud budu úspěšným premiérem, tak bych o to někdy v budoucnu usiloval. Pokud ne, tak nemá smysl o tom uvažovat“.

Cesta do Strakovy akademie, tedy k funkci premiéra, by se Paroubkovi teoreticky mohla pootevřít už letos na podzim. Po volbách do Senátu a krajských zastupitelstev chce totiž ČSSD vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. I kdyby uspěla, byl by to jen první z několika kroků k předčasným volbám.

Paroubek: Topolánek je nekompetentní vést tuto zemi 

Předseda sociálních demokratů proto navrhuje alespoň změnu premiéra v případě, že by kabinet složený z ODS, KDU-ČSL a Strany zelených padl a vládu sestavovala opět ODS. „Mirek Topolánek je nekompetentní vést zemi v době předsednictví EU. V případě změny se můžeme bavit s vládou o podpoře v záležitostech předsednictví,“ řekl Paroubek s tím, že je to čistě jeho soukromý názor.

Do letošní volby prezidenta vyslala sociální demokracie spolu se zelenými a některými lidovci ekonoma Jana Švejnara, který se postavil Václavu Klausovi, prosazovanému vládní ODS. Švejnar nakonec při hlasování v parlamentu neuspěl a funkci obhájil Klaus, který tak bude vládnout dalších pět let.

Vydáno pod