Chomutovští radní ocení policistu i muže, kteří pomohli chytit vraha Postla

Chomutov - Miroslav Kouba, který pomáhal dopadnout několikanásobného vraha Romana Postla, dostane od chomutovské radnice ocenění za mimořádnou občanskou statečnost. Chomutovští radní ocení také in memoriam policistu Romana Jedličku, kterého vrah při pronásledování zastřelil. Slavnostní obřad se zápisem do pamětní knihy a předáním věcných darů se uskuteční po dohodě s pozůstalými policisty, nejspíš v říjnu.

„Město si lidí, kteří neváhají i s nasazením vlastního života bojovat proti násilí a chránit ostatní, nesmírně váží,“ uvedla primátorka Chomutova Ivana Řápková.

Devětatřicetiletý Postl z Teplic zastřelil 3. září v chomutovské herně Las Vegas dvacetiletého Vietnamce a poté i Jedličku, který se jej snažil zneškodnit. Střelbu v herně oznámil na policii právě Kouba, ačkoli byl chvíli před tím v bezprostředním ohrožení života. Postl mu totiž vystřelil těsně u hlavy. Po oznámení Kouba ještě vraha sledoval a svými informacemi přispěl i k jeho dopadení. Policisté vraha při pronásledování postřelili, svým zraněním 8. září podlehl.

Před vraždami v Chomutově Postl podle policie zastřelil i teplického podnikatele a mladíka obsluhujícího čerpací stanici pohonných hmot v Ústí nad Labem. Za vraždu byl přitom odsouzen na 13 let už v roce 1998, před pěti měsíci byl za dobré chování předčasně propuštěn.

Policisté také zadrželi Postlova údajného pětadvacetiletého spolupachatele, kterého obvinili z napomáhání ke dvěma vraždám.