Soud definitivně zastavil stíhání Berdychova gangu v jedné z kauz

Praha - Vrchní soud v Praze definitivně zastavil stíhání Davida Berdycha i dalších 12 obviněných v případu krádeží a únosů z let 1995 až 2004. Od jiných soudů už totiž všichni dostali dostatečně vysoké tresty. Většině obžalovaných hrozilo v tomto případě 5 až 12 let vězení, třem mužům včetně Berdycha pak dokonce 15 let, ten už ale v součtu 15 let pravomocně nasbíral, stejně jako většina ostatních.

Scénář zločinů zahrnutých do tohoto případu se shoduje s případy z předchozích obžalob na lidi kolem Berdycha. Pachatelé si po vytipování oběti přepadení naplánovali a předem rozdělili úkoly. Při samotných přepadeních někdy vyhrožovali střelnou zbraní, poškozeným často způsobili zranění. Jindy na silnici v přestrojení za policisty fingovali dopravní kontrolu. 

Jednomu z poškozených gang údajně na ulici ukradl igelitovou tašku se 2,4 milionu korun, jinému aktovku s 1,2 milionu korun. Obžalovaní prý přepadli i pracovníka filozofické fakulty, který nesl z banky téměř tři miliony na výplaty zaměstnanců. Na dálnici D1 se gang podle obžaloby zmocnil kamionů s nákladem cigaret za téměř 11 milionů korun.