Opravy silnice zkomplikují dopravu z Liberce na Nový Bor

Cvikov (Českolipsko) - Opravy hlavní silnice I/13 ve Cvikově zkomplikují až do konce listopadu dopravu na Českolipsku. Dvoukilometrový úsek silnice na konci města směrem na Nový Bor čeká frézování a oprava krajnic. Oprava za zhruba pět milionů korun by měla odstranit nerovnosti a vyjeté koleje, navíc vzniknou dělicí ostrůvky, které zvýší bezpečnost přecházejících chodců, uvedl náměstek ředitele libereckého Ředitelství silnic a dálnic Jan Stach.

Silnice I/13 je frekventovanou spojnicí z Liberce na Nový Bor a Děčín, po které denně projede více než 10 000 automobilů. „Silnice se bude opravovat po úsecích a doprava bude vždy svedena na jednu polovinu a řízena semafory,“ řekl Pavel Slavík z krajského odboru dopravy. Vzhledem k provozu na silnici lze očekávat, že se hlavně v době ranních a odpoledních špiček mohou na silnici tvořit kolony.

Oprava ve Cvikově není přitom na hlavním tahu z Liberce na Nový Bor jediná. Podobně je provoz omezen a řízen semafory také v Rynolticích a u Bílého Kostela na Liberecku, tam se opravují mosty. Komplikace čekají řidiče také na křižovatce silnic I/13 a I/9 u okrouhlé na Českolipsku, kde se pracuje na přestavbě mimoúrovňové křižovatky. „Všechny práce musí do zimy skončit, nelze ale vyloučit, že některé opravy se budou ještě dokončovat v příštím roce,“ řekl Stach.

Na Českolipsku čeká omezení také řidiče na silnici I/9 u Jestřebí - Újezda. Silničáři tam opravují propustek pod silnicí a také přilehlou autobusovou zastávku. Vzhledem k tomu, že se pracuje jen na zhruba stometrovém úseku, neřídí dopravu semafory, ale je upravena značkami.