Prezident Klaus vyznamenal Graubnera, Branalda, Pačese či Panenku

Praha - Oslavy 28. října, vzniku Československa, vyvrcholily na Pražském hradě, kde ve Vladislavském sále prezident předal nebo propůjčil vyznamenání významným osobnostem, které se zasloužily o stát. Nejvyšší státní vyznamenání - Řád bílého Lva - propůjčil válečnému veteránovi plukovníkovi Jiřímu Zenáhlíkovi. Prezident rovněž ocenil olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, sopranistku Gabrielu Beňačkovou, spisovatele Adolfa Branalda, scénaristu Břetislava Pojara nebo profesora Václava Pačese či fotbalistu Antonína Panenku.

Prezident vyznamenal 28 osobností. Nejvyšší ocenění, Řád bílého lva 1. třídy, převzal ve Vladislavském sále Pražského hradu plukovník Jiří Zenáhlík, který se jako člen americké armády účastnil invaze do Normandie. Působil v odboji a v roce 1952 byl zatčen a odsouzen na doživotí.

Medaile za hrdinství obdrželi tři vojáci, kteří bez ohledu na vlastní ohrožení zachránili lidské životy při misích v Afghánistánu. Nadporučík Tomáš Krampla, ač po napadení skupiny zraněn střepinami granátu, dál vedl palbu. Praporčík Petr Králík poskytl rychlou zdravotnickou pomoc dvěma těžce zraněným britským vojákům ze společné hlídky českých a britských vojáků, na niž zaútočil nepřítel za pomoci nástražného výbušného zařízení. Praporčík Zdeněk Lhota s nasazením života přispěl k záchraně osádky vozidla, které najelo na nástražné zařízení.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka druhé třídy propůjčil prezident Jakubu Blackému, který byl v roce 1954 odsouzen za účast v protikomunistickém odboji. Stejné vyznamenání dnes převzali bojovníci proti totalitnímu režimu Josef Lesák, Bohuslav Bubeník, Josef Grosman a František Wiendl a rovněž katolický arcibiskup biskup Jan Graubner, který inicioval vznik Tříkrálové sbírky.

Prezident dnes udělil také 18 medailí za zásluhy. Medaili prvního stupně obdržel děkan Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy profesor Ludvík Armbruster, in memoriam prozaik a dramatik Adolf Branald, legendární sportovec a žokej českých dostihových dějin Karel Havelka a legenda českého fotbalu Antonín Panenka.

Medaili druhého stupně dostal animátor a režisér profesor Břetislav Pojar, malíř a výtvarník Pavel Brázda, akademický malíř Jaroslav Šerých, světově proslulá slovenská sopranistka s českým občanstvím Gabriela Beňačková, přední český imunolog profesor Ivo Hána, předseda Akademie věd ČR profesor Václav Pačes, tvůrce prvního stroje na výrobu materiálu z nanovláken profesor Oldřich Jirsák, historik Karel Kaplan, specialista na české dějiny pozdního středověku a raného novověku profesor Josef Petráň a Marta Kottová, která byla internována v době druhé světové války v několika koncentračních táborech.

Medaile za zásluhy třetího stupně předala hlava státu bývalé hlavní sestře ministerstva zdravotnictví a člence prezidia České asociace sester Jindřišce Pavlicové, obnoviteli tradice výroby klavírů značky Petrof Janu Petrofovi, autorovi řady patentů a autorských osvědčení v oblasti vodohospodářských staveb, malých vodních elektráren a speciálních plavidel Josefu Podzimkovi a přední české architektce profesorce Aleně Šrámkové.

Klaus: Nedělejme si přilišné iluze o spojencích 

Ve svém projevu k 90. výročí založení Československa, který předcházel slavnostnímu předávání vyznamenání, prezident řekl, že Češi by si sice měli vážit spojeneckých závazků se zeměmi vyznávajícími stejné hodnoty, neměli by si ale dělat přehnané iluze o míře jejich nezištnosti. Spojenci, tak jako vždy, mají své vlastní státní zájmy, což potvrzuje i dění posledních týdnů, uvedl.

„Važme si spojeneckých svazků se zeměmi, které stojí na stejných civilizačních hodnotách, na jakých před devadesáti lety vznikla novodobá republikánská podoba našeho státu. Nedělejme si však přehnané iluze o míře jejich altruismu. Mají své vlastní přirozené a srozumitelné státní a národní zájmy, tak jako je měly vždy. Historie neskončila. I dění posledních týdnů to potvrzuje,“ zdůraznil Klaus. Dotkl se tak zřejmě návrhů evropských státníků na zavedení vyšší míry regulace finančních trhů a spekulací zpochybňujících české předsednictví v unii.

  • Olomoucký arcibiskup Jan Graubner přebírá vyznamenání. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/495/49412.jpg
  • Prezident Klaus vyznamenává Antonína Panenku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/495/49418.jpg
  • Prezident Klaus vyznamenává Václava Pačese autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/495/49417.jpg
  • Prezident Václav Klaus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/495/49408.jpg