Bývalý poslanec Morava zřejmě žádný trestný čin nespáchal

Praha - Po prozkoumání zářijové reportáže televize Nova Natvrdo dospěl státní zástupce k závěru, že se bývalý poslanec ODS Jan Morava zřejmě nedopustil vydírání, útisku ani jiného trestného činu. Policie ho proto pravděpodobně v souvislosti s údajným shromažďováním kompromitujících materiálů na politiky prověřovat nebude. Žalobce ale chce ještě posoudit nesestříhanou verzi natočeného záznamu.

Na bývalého poslance podal trestní oznámení Jiří Jehlička, provozovatel internetových stránek Centrálního registru dlužníků (CERD) a protikorupční linky. Někteří advokáti totiž po shlédnutí reportáže v médiích uvedli, že se Morava mohl dopustit útisku, vydírání nebo minimálně přípravy tohoto trestného činu.

Bývalý zákonodárce podle televizního záznamu shromažďoval kompromitující materiály na některé své kolegy kvůli případnému vydírání. Den po odvysílání reportáže složil svůj poslanecký mandát. Uvedl však, že podlehl provokaci, kterou připravil jeho stranický kolega Vlastimil Tlustý. Tlustého právníci následně kvůli kontroverzní reportáži podali trestní oznámení pro pomluvu. Důvodem bylo tvrzení, že rebelující poslanec tajně nahrával své schůzky s premiérem Topolánkem.

Jehlička podal v minulosti již několik trestních oznámení na politiky. V září loňského roku například žádal prověřit bývalého premiéra za ČSSD Stanislava Grosse v souvislosti s nákupem a prodejem akcií společnosti Moravia Energo. Sepsal také trestní oznámení na vicepremiéra a předsedu lidovců Jiřího Čunka kvůli údajně podivnému prodeji bytů ve Vsetíně. Oběma případy se policie později začala zabývat. Grossův případ v srpnu odložila.