Střety v Litvínově si vyžádaly 14 zraněných a 15 zadržených

Litvínov - Zhruba dvě hodiny trvala včerejší bitva několika set policistů a příznivců krajně pravicové Dělnické strany (DS) v okolí litvínovského sídliště Janov, kam extremisté chtěli proniknout mezi jeho romské obyvatele. Policie hlásí 15 zadržených radikálů a 14 zraněných - sedm policistů a sedm extremistů.

„Vážněji byli zraněni policisté, dva z nich utrpěli těžší zranění,“ informoval redaktor ČT Jan Stuchlík. Podle mluvčího společnosti Krajská zdravotní Jiřího Vondry bylo na třech mosteckých ambulancích přijato do 20 pacientů. Přesné číslo nebylo k dispozici. Pravděpodobně jeden z radikálů ale utrpěl vážné popáleniny a byl transportován na popáleninové centrum pražské nemocnice Královské Vinohrady.

Oficiálně má policie informace o 14 zraněných - sedmi policistech a sedmi extremistech. V ostrých bojích radikálové používali proti policistům dlažební kostky, kameny z podezdívek plotů, které rozebrali, a zápalné láhve, zapálili také auto městské policie.

Policisté podle své mluvčí Ludmily Světlákové dosud zadrželi 15 pravicových radikálů. „Dvanáct osob je podezřelých z trestného činu výtržnictví, tři z přestupku neuposlechnutí výzvy veřejného činitele,“ uvedla.

Na straně pravicových radikálů bylo původně asi 500 lidí, proti kterým policie nasadila asi tisícovku mužů. Několik stovek Romů také čekalo shromážděno k obraně na sídlišti.

Policie bojovala s příznivci DS zhruba od 15:30, kdy je před sídlištěm Janov zastavila pomocí těžké techniky, koní, slzného plynu a dělobuchů. Poté, co je policisté před sídlištěm zastavili, se radikálové rozprchli do ulic pod Janovem, kde je policisté pronásledovali. Kolem půlnoci většina extremistů Litvínov opustila, část z nich odjela do Plzně.

V Plzni a v Kopřivnici, kde se skupiny extremistů také objevily, se žádný incident neodehrál.

Dělnická strana se chce zviditelnit a prosadit

„Včerejší malá válka, která se odehrála mezi policisty a radikály, naznačila to, co už dřív říkali politologové: Dělnická strana a s ní spojené další radikální sdružení se chtějí zviditelnit a prosadit na české politické scéně,“ říká k tomu Jan Stuchlík. 

Je to druhý střet mezi pravicovými radikály a policií v Litvínově za poslední zhruba měsíc - 18. října vyústilo nepovolené shromáždění stoupenců DS, Národního odporu a Autonomních nacionalistů v bitku s asi 300 policisty. Tři z nich a jeden radikál tehdy byli zraněni. Ministerstvo vnitra nedávno vypracovalo návrh na rozpuštění DS a ministr Ivan Langer stranu označil za extremistickou.