Nová interaktivní příručka pomáhá řešit krizové situace

Karlovy Vary - Naučit nebo si zopakovat základy první pomoci umožňuje nová interaktivní příručka. Vydala ji karlovarská Asociace Záchranný kruh. Pomůcka obsahuje praktické návody jak postupovat v různých krizových situacích. Přestože je nová pomůcka určená hlavně dětem, oživit si pravidla první pomoci mohou i dospělí. Ti podle záchranářů mají často méně znalostí a jsou v rozpacích. To dokazují i telefonáty z tísňové linky.

Jak říká Ivo Tukinski, ředitel Záchranné služby Karlovy Vary, mozková buňka vydrží asi pět minut bez kyslíku a pak nevratně zmírá, tzn. že jediné, co nám může pomoci, je dobře vychovaná a proškolená veřejnost, která na místě poskytne laickou první pomoc.

A právě na tom je založena myšlenka projektu, jehož příprava trvala půl roku. Příručka je animovaná s komentářem. Průvodcem jednotlivých kapitol je bernardýn Benny. Uživatelé příručky zde mohou nalézt různá řešení situací od štípnutí vosou, alergických reakcí, epileptických záchvatů přes infarkt, astmatické záchvaty, cukrovkové stavy, úrazy po pokousání psem.

Tvůrci tohoto projektu zvolili interaktivní multimediální formu, aby příručku přiblížili více dnešní mladší generaci. Děti tak zábavnou formou získají znalosti pro různé životní situace. Hned si je také mohou ověřit formou testů.

Tento projekt sklízí kladné ohlasy i z řad učitelů a výchovných pracovníků, kteří by ho rádi v budoucnu začlenili do výuky v rámci předmětů rodinná výchova či výchova ke zdraví.

Asociace Záchranný kruh vznikla v Karlovarském kraji v roce 2005. Kromě interaktivní příručky první pomoci provozuje ještě portál zachranny-kruh.cz.