Dva výbory sněmovny přerušily projednávání Lisabonské smlouvy

Praha - Sněmovní výbor pro evropské záležitosti i zahraniční výbor dnes přerušily projednávání Lisabonské smlouvy reformující fungování EU. Ani jeden z nich nestanovil termín nového jednání. O smlouvě mají v úterý jednat poslanci na mimořádné schůzi svolané na žádost ČSSD, která podporuje její rychlé schválení. Podle poslanců i vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry dnešní rozhodnutí na průběh případné nadcházející schůze mít žádný vliv nebude. Předseda ČSSD Jiří Paroubek pohrozil vládě, že nebude moci počítat s tolerancí jeho strany během českého předsednictví, pokud ratifikace dokumentu brzy nezačne. Oba výbory přerušily jednání už podruhé.

Podle jednacího řádu sněmovny má při projednávání mezinárodních smluv
příslušný sněmovní výbor přijmout usnesení, v němž například doporučí ratifikaci. Vytištěné usnesení a případné oponentní zprávy by měli dostat poslanci nejpozději 24 hodin před začátkem projednávání. Místopředseda sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) ale už po dopoledním rozhodnutí  evropského výboru řekl, že konání úterní mimořádné schůze k Lisabonské smlouvě neohrožuje a poslanci budou moci vznášet své vlastní návrhy: „Nebrání to projednání konkrétního bodu schůze.“ Stejný názor má i člen evropského výboru za ČSSD Jan Hamáček, podle něhož lze smlouvu projednat bez stanoviska výboru. 

Přerušení diskuse mimořádnou schůzi k Lisabonu neohrozí 

Alexandr Vondra:

„Všichni si chtějí přečíst výrok Ústavního soudu. Je to dlouhý a důležitý text, je to závažný text a nevidím v tom žádný problém.“

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, který dnes před poslanci reformní dokument obhajoval, přerušení diskuze v evropském výboru nevidí jako žádný problém. Premiér Mirek Topolánek úterní mimořádnou schůzi odmítá, tvrdí, že by ji mohli poslanci při hlasování v tomto termínu odmítnout. „Urychlené vnesení do poslanecké sněmovny vytváří poměrně riskantní situaci. Nebudu určitě hlasovat proti smlouvě, ale řekl jsem, že nebudu hlasovat vůbec. Není možné bez dohody o takové zásadní věci vnášet tento bod na schůzi. Ať si vezmou na sebe odpovědnost sociální demokraté, já si ji brát nebudu,“ řekl ve středu ČT Topolánek.

Senát podle svého předsedy Přemysla Sobotky (ODS) čeká s projednáváním Lisabonské smlouvy na to, až dostane od Ústavního soudu písemně jeho verdikt. Jednou z variant je tak podle něj i to, že horní komora by smlouvu schvalovala už na zasedání koncem příštího týdne.